Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на
Коментари Харесай

България и Словения ще работят за задълбочаване на икономическото сътрудничество

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и посланикът на Словения в България Н.Пр. Наташа Бергел разискаха опциите за активизиране на съдействието в аутомотив бранша, осведомителните и информационните технологии, енергетиката, нововъведенията, туризма и образованието. Двамата подчертаваха на повишаването на стокообмена сред двете страни, който регистрира нарастване от над 100% за 2022 година

По време на срещата министър Богданов срещна дипломат Бергел с разработваната сега цялостна нова тактика за развиването на индустриалните зони и паркове в страната. Той посочи, че развиването на зоните ще бъде обвързвано с съответни браншове, с построена инфраструктура и с обезпечени за вложителите нужни запаси. Министърът на стопанската система даде за образец новата индустриална зона „ Доброславци ", която е с фокус върху автомобилната промишленост. По думите му страната би трябвало да се концентрира върху обособените райони на България и техните стопански и инфраструктурни специфики. „ Приоритетно ще вложение в Северна България ", сподели Богданов.

Обсъден бе и капиталовият капацитет сред двете страни. Налице е интерес на словенски компании да развиват бизнес в България, стана ясно на срещата. Н.Пр. Наташа Бергел съобщи, че има компании, които желаят да разширят производството си тук, както и нови компании с интерес към партньорства у нас.

Министърът и посланикът на Словения в България разговаряха и за удобните вероятности за съдействие сред двете страни в автомобилната промишлеността. Богданов уточни, че това е един от най-бързо разрастващите се браншове у нас. По неговите думи през последните 10 години доста е повишен броят на компаниите и заетите в бранша, като сега в автоиндустрията работят повече от 70 хиляди души. „ Много от фирмите у нас към този момент преориентират фокуса си на произвеждане към съставни елементи за електрически коли и самостоятелно шофиране ", сподели той.

Двамата подчертаваха и на опциите за съдействие в региона на енергетиката. Диверсификацията на енергийните източници, насърчаването на междусистемната съгласуваност и обмяната на опит в областта на нуклеарната енергетиката бяха измежду тематиките на диалог. По думите на министъра България може да се трансформира в център за произвеждане на системи за предпазване на сила и на зелен водород.

Министърът срещна Н.Пр. Наташа Бергел с един от главните цели на държавното управление, а точно приемането на страната ни в Шенген, като посланикът съобщи цялостната поддръжка на Словения.

Богданов изрази своята взаимност и съпричастност към потърпевшите от тежките наводнения в Словения. Той акцентира готовността на българското държавно управление да даде поддръжка съгласно потребностите на регионите, наранени от поройните дъждове.

През 2022 година стокообменът сред двете страни възлиза на 1,05 милиарда евро, като се регистрира нарастване от над 100%, от които българският експорт доближава близо 690 млн. евро, а вносът близо 367 млн. евро. Стокообменът единствено за първото тримесечие на 2023 година възлиза на 196.6 млн. евро., което е нарастване с 7.3 % по отношение на същия интервал на миналата година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР