Министърът на икономиката Емил Караниколов призова представителите на бизнеса да

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов призова представителите на бизнеса да
Коментари Харесай

Караниколов призова бизнеса да подава конкретни сигнали за корупция

Министърът на стопанската система Емил Караниколов прикани представителите на бизнеса да подават съответни сигнали за корупция, контрабанда и сива стопанска система. Той регистрира пред депутатите, че сходни сигнали досега не са постъпвали в икономическото ведомство. Според него единствено по този метод може да има в действителност ефикасна битка с корупцията.се

"Винаги желая съответни обстоятелства, с цел да предприемем дейности. Нямам съответни обстоятелства за някой, който работи в сивата стопанска система. Бизнесът би трябвало да ни подава такава информация, с цел да желае дейности от нас. Отправям зов от тази естрада - който има сигнали за контрабанда, сива стопанска система, да ги дава, а освен да ги твърди, това не ни оказва помощ ", съобщи Емил Караниколов по време на чуването си в Народното събрание.

Икономическият министър регистрира, че бизнес климатът се усъвършенства от началото на годината с 2.8 пункта. Той съобщи, че по данни на Национален статистически институт растеж е регистриран във всички браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги. Бизнес климатът в индустрията се усилва с 0.7 пункта, което се дължи на оптимистичните упования за положението на предприятията през идващите 6 месеца. Същевременно и прогнозите на бизнесмените за износа и индустриалната интензивност през последните три месеца са по-благоприятни, сподели министърът, представен от пресцентъра на Народното събрание.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през 2017 година е измежду първите 12 държави-членки на Европейски Съюз. България изпреварва с 1.2 пункта междинния напредък на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз и доближава 3.6 %. Очакваме през 2018 година да продължи растежът на Брутният вътрешен продукт и да доближи 4 %

През април 2018 индикаторът за икономическо доверие на Европейска комисия за България записва растеж от 111.7 пункта, съобщи той. През 2017 година България е осъществила рекорден експорт на артикули на стойност над 52 милиарда лева, което е най-високата регистрирана стойност за последните 10 години. Износът продължава да нараства, като за първите два месеца на 2018 година нараства с 3 %, сподели министър Караниколов.

По данни на Евростат заетостта в България през 2017 година се усилва с 3.6 %. България е страната в Европейски Съюз, която за 2017 година отбелязва максимален растеж на заетостта на лицата сред 20 и 64 години. Разкриването на работни места и основаването на претовареност в стопанската система доведоха до понижаване на безработицата, ускорение на растежа на продуктивността на труда, както и до повишаване на приходите с 11 % за 2017 година Положителна е констатацията, че огромна част от новите работни места са в браншове с висока добавена стойност, означи той. По думите му за 2017 година е нараснал кредитният рейтинг на България.

Правителството поставя старания за понижаване на административната тежест, увери министърът на стопанската система. И регистрира, че единствено в неговото ведомство са изменени 113 административни услуги в посока понижаване или отпадане на такси, редуциране броя на документите и усъвършенстване на периодите.

"Отчитаме наклонност на повишение на инвеститорския интерес, изключително в производството и високотехнологичните услуги, сподели министърът. България предлага капиталови тласъци съизмерими с тези на главните ни съперници в района. Инвестициите са в браншове, които имат висока добавена стойност - съобщи Караниколов - От началото на 2018 година по Закона за поощряване на вложенията са издадени 10 документа, които възлизат на 600 млн. лева и предстоящи 1000 нови работни места. В развой на узаконяване са още над 20 плана за близо 400 млн. лева и откриване на 2000 нови работни места. Има нова идея за работа на индустриалните зони - първо построена инфраструктура, а по-късно да се канят вложители "

Според него няма риск от загуба на европейско финансиране по Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност ". Много интензивно би трябвало да се работи по въпроса с дуалното образование и преквалификацията на фрагменти, защото образованието не е гъвкаво, счита министърът. Според него би трябвало сериозна акция измежду родителите за разпространение на дуалното образование.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР