Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена

...
Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена
Коментари Харесай

Велкова днес: Държавата не е фалирала, няма риск и за валутния борд

Министърът на финансите Росица Велкова отхвърли страната да е застрашена от банкрут. В изявление за Българска национална телевизия тя отхвърли мненията, последвали. Всички изказвания, че това значи заплаха от банкрут Велкова дефинира като извадени от подтекста, съобщи БНР.

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск! Няма риск и за валутния ръб. При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна, при изискване че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности. Тези опасности са при един сюжет, който защото сме служебно държавно управление, ние не би трябвало да променяме и да вършим политика, само че в тази ситуация предлагаме ограничения, с цел да осигурим фискална непоклатимост и да се обезпечат всички заплащания при недостиг от 3% ", изясни Росица Велкова.

Сценариите за възможен банкрут бяха обрисувани в отчет на МФ до Министерския съвет, за който нямало настройка да става обществен. В сряда обаче изводите му бяха оповестени от няколко медии и часове по-късно Велкова даде конференция, на която разгласи, че бюджетният недостиг би трябвало внезапно да се редуцира, тъй като в противоположен случай има заплаха на интернационалните финансови пазари да не набере нужния размер дълг, заради което ще се наложи да търси финансиране от Международния валутен фонд.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР