Министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов няма еднозначен

...
Министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов няма еднозначен
Коментари Харесай

Росен Христов: Комуникацията с Газпром върви бавно, те си взеха тайм аут

Министърът на енергетиката в служебното държавно управление Росен Христов няма еднопосочен отговор кой е нарушил контракта с " Газпром ". Също по този начин не е ясно и дали се водят диалози с съветския енергиен колос - от думите му се разбра, че договаряния имало, само че връзката вървяла постепенно. А от " Газпром "  в момента са си взели " тайм навън ". Газ за ноември и декември подсигурен няма, само че това не било проблем, газ имало, значима била цената. В газовия микс, обезпечен за октомври, най-високата цена била на единия танкер с втечнено гориво на " Шиниър ", контрактуван от предходното държавно управление. Министърът изясни и че българската страна не желае да върви на арбитраж с " Газпром ", тъй като това било скъпо, рисковано начинание с незнаен край.

Това стана ясно от присъединяване на Росен Христов в неделя вечер в " Защо, господин министър " по бТВ.

" Според връзката с „ Газпром “ към една трета от нужните количества газ би трябвало да пристигна от там. Получихме отговор от „ Газпром износ “. Комуникацията върви постепенно. Те са подготвени да обсъдят нашите условия ", сподели той за договарянията, които служебното държавно управление разгласи, че желае да възобнови.

" Изпратихме всичко, което желаеме да договорим, нямаме отовор. Те си взеха " тайм навън ", с цел да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка ".

Той добави, че служебното държавно управление не желае да върви на арбитражно дело против „ Газпром “ и добави, че сега се прави всичко допустимо да се получат към този момент контрактуваните количества газ.

" Не мога да отговоря еднопосочно дали ние или те нарушихме договора ", сподели още министърът. Като добави, че това било  " поради конфиденциалността ".

" За нас е значимо да сме изправна страна по контракта. Ние не желаеме да вървим на арбитраж въобще. Опитваме се да го получим гози газ, който към този момент е договорен и на който цената е преференциална ", продължи той.

Според него " отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо начинание с незнаен край ".

" Повече не мога да разясня, че всеки коментар може да се употребява против нас ", продължи Христов.

Но запитан - за какво е коментирал към този момент, че на арбитраж ще загубим доста пари, той отново удостовери: " Ако загубим арбитража, може това да стане ".

Според него постоянният кабинет не е почнал да търси дълготрайни контракти с други снабдители.

„ Договорът с „ Газпром “ е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта – тя се появява без конкурс “, добави той.

" Да сте чули някой да обезпечи огромен търг? Защо през август заварваме някаква оферта, която не се знае по какъв начин е направена, от нищото, без никаква конкуренция? Най-скъп е газът от " Шиниър " в микса за октомври. За малко време осигурихме ог газов хъб " Балкан " с 18 на 100 по-евтин газ от " Шиниър ", нападна предходния кабинет Христов. 

Според него " в случай че го нямаше танкерът, цените за октомври щяха да са по-ниски ".

а ноември и декември няма контрактувани количества газ, акцентира министърът. Имало по " договорите, които осигуряваме от Азербайджан, имаме индикации да осигурим тръбен газ от Гърция, Турция ".

„ Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим доставки. Водим диалози и с „ Газпром “. Идеята е да имаме диверсификация на доставките “, твърди още Христов.

" Цената за ноември ще е по-ниска от тази за октомври. Ние имаме къде да доставим газ, битката е за цената ", сподели още.

 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР