Министърът на енергетиката на Катар предупреди, че макар Европа да

...
Министърът на енергетиката на Катар предупреди, че макар Европа да
Коментари Харесай

Катар не си представя бъдеще за Европа без руски газ

Министърът на енергетиката на Катар предизвести, че въпреки Европа да разполага с задоволително газ за електроснабдяване и отопление тази зима, по-трудното предизвикателство ще пристигна през 2023 година, когато запасите ще бъдат изчерпани, написа Financial Times.

Саад ал-Кааби съобщи, че ще бъде " доста по-лошо следващата година ", в случай че има тежка зима, като добави, че енергийната рецесия може да продължи доникъде на десетилетието, в случай че войната на президента Владимир Путин в Украйна продължи и газът " не стартира да се връща назад " от Русия.

" Предстоящата зима, заради запълнения потенциал на хранилищата, ще е добре ", сподели Кааби, който е началник на държавната газова компания QatarEnergy.

" Проблемът в действителност ще бъде в попълването на запасите или на хранилищата за идната година.

" Така че идната и по-следващата година, даже до 2025 година, ще бъдат проблем. "

Много европейски страни организираха диалози с Катар, най-големия експортьор на полутечен природен газ в света, защото се стремят да се откажат от съветските изкопаеми горива. Но Кааби предизвести, че не може да си показа бъдеще, в което " нулев съветски газ " ще постъпва в Европа.

" Ако казусът е подобен, тогава мисля, че казусът ще бъде голям и за доста дълго време ", сподели той. " Просто не разполагате с задоволителен размер, който да внесете, с цел да замените този газ в дълготраен проект, в случай че не кажете " ще построявам големи нуклеарни централи, ще разреша потреблението на въглища, ще горя мазут ".

Миналата година Русия е доставила към 155 милиарда куб. м природен газ на страните от Европейски Съюз, което съставлява към 40% от общото ползване на газ в блока. Брюксел се надява да понижи тази взаимозависимост посредством увеличение на доставките по тръбопроводи от страни като Алжир и Норвегия, както и посредством масирано увеличение на вноса на полутечен природен газ от по-далечни страни.

Според Bernstein Research обаче, с цел да се размени целият съветски газ в Европа, ще са нужни годишно 112 млн. тона полутечен природен газ, което се равнява на съвсем една трета от целия сегашен пазар.

Катар, който обичайно доставя 70 % от своя полутечен природен газ на азиатски клиенти по дълготрайни закрепени контракти, съобщи, че ще може да насочи единствено 10-15 % от настоящето произвеждане към Европа, до момента в който не бъдат пуснати в употреба нови планове.

Но Кааби съобщи, че до 2025 година няма да стартират нови огромни газови планове в международен мащаб, когато се чака взаимното дружество Golden Pass на QatarEnergy с ExxonMobil да добави към пазара 16 млн. тона полутечен природен газ годишно.

Катар също по този начин изразходва съвсем 30 милиарда $ за разширение на своето Северно находище, най-голямото газово находище в света, с цел да усили годишния си потенциал за произвеждане на полутечен природен газ от 77 млн. тона на 126 млн. тона до 2027 година

Преди съвсем една година Обединеното кралство стартира договаряния с Катар да стане негов " снабдител от последна инстанция ". Кааби, който този месец се срещна с английския министър на енергетиката, съобщи, че двете страни " се ангажират повече ", само че добави, че е мъчно да се каже по кое време ще бъде реализирана договорка.

" Ние сме доста отдадени на Обединеното кралство и в последна сметка ще стигнем до някъде, където ще можем да поддържаме Обединеното кралство ", сподели той. " Със сигурност ще бъдем главен състезател в поддръжката на Обединеното кралство в дълготраен проект ".

През март Катар подписа краткотрайно съглашение с Германия, само че тези договаряния бяха придружени от различия по отношение на продължителността на договорите. Доха води диалози и с Франция, Испания, Италия, Белгия, Полша и Словакия за разширение на износа за тези страни.

QatarEnergy избира да продава своя газ посредством дълготрайни контракти, които й дават сигурност, защото влага милиарди долари в енергийна инфраструктура. Свързаните с страната азиатски купувачи на Катар нормално се съгласяват на контракти за доставка за 15 до 20 години.

Кааби съобщи, че главният проблем, който визира договарянията на Катар с европейските страни, е обвързван с провокациите, пред които са изправени държавните управления, с цел да схванат по какъв начин най-добре да се доставят с газ посредством закрепени контракти в среда, в която енергийните компании са частна благосъстоятелност.

Той също по този начин предизвести, че Европа би трябвало да " излезе от полемиката, че газът не е нужен за дълго време ", което е отпратка към очакванията, че континентът може да се откаже от изкопаемите горива и да премине към възобновими източници.

" Защото всички, които ще влагат в газовия бранш, гледат към 25, 30, 40-годишен небосвод за вложение и за приемане на рационална възвръщаемост на вложенията ", сподели той. " Ако държавните управления няма да поддържат това, ще бъде мъчно за вложителите да дойдат ".

Кааби добави, че европейските договаряния за катарския газ са основали " голяма конкуренция " с азиатските вносители, които се стремят да си обезпечат дълготрайни доставки, защото Катар уголемява добива си.

" Заради тази притегателна мощ на Европа, която желае спомагателен газ азиатските купувачи гледат на същото и споделят " задръжте, ние би трябвало да можем да осигурим бъдещите си потребности за развиване ", сподели той. " Говорим с съвсем всички клиенти в Азия, които доста съществено се пробват да сключат покупко-продажби. "

Цените на втечнения природен газ се покачиха в международен мащаб след нахлуването на Русия в Украйна. Бенчмарковите цени за Северна Азия доближиха 70 $ за милион английски термични единици (mmbtu) през август, което е повече от два пъти над цената при започване на годината. TTF, европейският бенчмарк за тръбопроводен газ и полутечен природен газ, доближи 311 евро за мегаватчас  през август, което е с близо 250 % повече спрямо началото на годината. Оттогава цените спаднаха както в Европа, по този начин и в Азия заради по-мекото време и достигането на съвсем цялостния потенциал на газовите складове в Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР