Министър Стоянов изтъкна, че българските пилоти продължават и днес да

...
Министър Стоянов изтъкна, че българските пилоти продължават и днес да
Коментари Харесай

Военният министър се съмнява в достоверността на изтеклите US документи за нашите МиГ-ове

Министър Стоянов посочи, че българските водачи не престават и през днешния ден да летят със самолети МиГ-29 и да дават бойни наряди с тях.

" В Закона за защитата и въоръжените сили на Република България има уговорка, която не разрешава друга страна да поеме защитата на нашето въздушно пространство. В член 130 се показва, че българската войска, независимо или взаимно с сътрудник, може да носи бойно дежурство, само че в никакъв случай различен вместо българската войска ", акцентира той. " Следователно има сериозна законова спънка самолетите да бъдат предоставени и също така - страната ни има потребност от тях ", съобщи министърът. 

Водени са диалози по така наречен " триъгълни покупко-продажби ", свързани с опциите за подмяна на наше остаряло въоръжение с друго, съвместимо с това на страните-членки на НАТО, само че в никакъв случай в тези диалози не е предлагано самолетите МиГ-29 да бъдат дарени, уточни министър Стоянов. 

Министерството на защитата разгласи две публични поръчки - за закупуване на мотори и за ремонт на мотори на самолети МиГ-29, напомни той. Очаква се по тях да бъдат подадени предложения. Министър Стоянов изрази вяра до края на април от Полша да дойде още един самолетен мотор. 

В Комисията по защита на 49-ото Народно заседание ще бъдат показани две предложения за така наречен " заместващи платформи " за изтребителите. " Беше отправено питане към четири страни - Израел, Съединени американски щати, Франция и Швеция. Получените две предложения ще бъдат показани на депутатите и доста ми се желае да бъде призната която и да е от тях ", уточни министър Стоянов и акцентира: " Правим всичко допустимо да можем да охраняваме сами въздушното пространство ". 

През предходната седмица в обществените мрежи се появиха копия на хипотетични секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни секрети на Съединени американски щати, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток. Според тях на 23 февруари България е изразила подготвеност да подари своите изтребители МиГ-29. Това е " предизвикателство ", съгласно отчета, тъй като сходна стъпка би оставила страната без бойни самолети, нужни за осъществяване на нейните патрули за защита на въздушното пространство ( " еър полисинг " ), най-малко до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи " минимум след година ".

По-рано и изрично, че страната ни не е предложила на Украйна своите МиГ-ове. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР