Министър проговори след скандала с машините за гласуването на предстоящите

...
Министър проговори след скандала с машините за гласуването на предстоящите
Коментари Харесай

Министър Йоловски направи разяснения след скандала с машините за гласуване

Министър проговори след абсурда с машините за гласуването на идните избори.

Съгласно ИК, министърът на електронното ръководство и министерството обезпечават удостоверяването на машините за гласоподаване според ИК. Втората задача е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски на брифинг в Министерския съвет.

На 9 октомври са изтеглени серийните номера за машините на гласоподаване - номерата на общо 8 броя машини. На тегленето са участвали публицисти, представители на Български институт за стандартизация, както и представители на политическите партии, написа dariknews.bg.

На 13 октомври е одобрена методиката за удостоверяването на сходствата за машинното гласоподаване. На 20 октомври, ЦИК прави в следена среда довереното създаване на софтуера, на този процес участват 4 партии. Там се генерира криптографски ключ, така наречен хеш код, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване, изясни министърът на електронното ръководство.

По думите му, самият програмен продукт е заключен от ключ, генериран от паролите на трима представители на ЦИК, определени от разнообразни партии. Паролите на тримата членове са били въведени на място, незабавно след доверенето създаване, което подсигурява, че не може да се поставя случаен програмен продукт на машините, които да манипулират резултатите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР