Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради

...
Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради
Коментари Харесай

БСП поиска оставката на Димитър Главчев, след като той изгони Корнелия Нинова от парламента

" Министър-председателят твърди обществено, че в Народното събрание има наркотрафиканти. Защо поради този човек се подлагате на угодничество, нямате ли достолепие ", обърна се Нинова депутатите

© Анелия Николова Още по тематиката
Корнелия Нинова: Мутрите на прехода - вън от ръководството на страната!

Българска социалистическа партия сложи изискване да се разкрие истината за прехода, с цел да поддържа измененията за рухване на отминалостта за приватизационни закононарушения
14 ное 2017
Цветан Цветанов се появи на премиерата на кино лентата на Елена Йончева за оградата

Зам.-председателят на ГЕРБ опита да притисне Корнелия Нинова да поддържа измененията в конституцията за приватизацията
13 ное 2017 Парламентарната група на Българска социалистическа партия стартира подписка и процедура по искане оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. До тук се стигна, откакто в сряда той изгони водача на социалистите Корнелия Нинова от пленарната зала поради " засегнатост на Народното събрание и членове на Министерския съвет " и наказа депутата от левицата Антон Кутев с премахване от две съвещания поради реплики.Поводът бе декларация, която Нинова чете от името на Българска социалистическа партия, откакто Народното събрание отхвърли настояването на левицата министър председателят Борисов да пристигна в залата и да обясни изказванието си, че в Народното събрание има хора, които се занимават с наркотрафик, както и депутати купуващи гласове на пандизчии.
Настояването на Българска социалистическа партия за чуване на Борисов бе несъмнено като " неприемливо " от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, защото в изявлението си министър ръководителят, съгласно него, е споделил " обществено известни обстоятелства и условия ", които " не би трябвало да бъдат причина за чуване ". След това той чете вестникарски заглавия за ареста на брата на депутата от Българска социалистическа партия Георги Стоилов - Илия Стоилов, при следствие за рекет и опиати, както и за депутата от левицата Манол Генов, който е разследван за пазаруване на гласове.

След остра замяна на реплики с народни представители от левицата, думата взе Нинова. " Министър-председателят твърди обществено, че в Народното събрание има наркотрафиканти. Защо поради този човек се подлагате на угодничество, нямате ли достолепие ", обърна се тя към всички в залата и напомни остаряло изявление на Борисов, че в Народното събрание всички са безделници.Тя загатна и случая с лекарите от Горна Оряховица, които преди години зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов " осъди " от трибуната. Те обаче завоюваха дело поради изказванията му и страната трябваше да заплаща. Нинова не можа да продължи изявлението си, защото Главчев я в профил от съвещанието. " Не можете да говорите в декларация каквото си желаете. Не сте на пленум на Българска социалистическа партия ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

В коридорите на Народното събрание зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев разгласи, че социалистите стартират подписка за оставката на Димитър Главчев и ще упорстват за анулация на наказванията. На собствен ред Цветан Цветанов сподели, че би подкрепил връщането на Нинова и Кутев в залата, в случай че такова бъде публично поискано, само че това по този начин и не стана.

В натиска против ръководещите се включиха и представителите на Движение за права и свободи. Хамид Хамид изиска поименна инспекция на присъстващите на съвещанието, а по-късно и депутатите от придвижването го науснаха. Така кворумът се разпадна, за половин час народните представители не работиха, до момента в който от болшинството се активизират.

Последвалото събитие беше рядко срещано. В залата, в отсъствието на Българска социалистическа партия, съвсем единомислещо и без диспути беше утвърден на първо четене законопроект на Кристиан Вигенин (БСП) за промени в Закона за приватизация и следприватизационен надзор. С поправките отпада опцията за продажба на обособени елементи от държавни компании от забранителния лист. Създаването на плана бе стимулирано от проблема с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко парцела, които бяха купени от трима младежи с компанията за онлайн маркетинг с минимални обороти " Ексклузив уеб дизайн ". След това собствеността бе трансферирана на свързваната с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски компания " Дореко комерс ".

Още на първото съвещание на новия Министерски съвет беше декларирано, че ръководещите ще приготвят законопроект за прекъсване на приватизацията. До момента обаче подобен не е бил представян. Ново броене на силите сред ръководещи и съпротива

Председателят на Народното събрание може да бъде освободен предварително по искане на най-малко 80 депутати. Точно толкоз са представителите на Българска социалистическа партия. Гласуването е ден след внасянето на подписката. За да стане факт оставката, настояването би трябвало да бъде подкрепено от повече от половината депутати, присъстващи на съвещанието. Това прави минимум 61 и най-вече 121 души. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 105 гласа при цялостна готовност. Не се знае какво ще направи ВОЛЯ, защото в последно време гласоподава с болшинството. Димитър Главчев един път към този момент оцеля на поста - през юни т.г. Инициативата още веднъж пристигна от Българска социалистическа партия - поради неработещия при започване на мандата му парламент и допускане на " закани и непочтено държание на депутати " от трибуната в пленарната зала. Тогава единствено четири гласа не доближиха на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ВОЛЯ, с цел да смъкват Главчев от мястото му. Те събраха общо 114 гласа против 118-те на ръководещите от ГЕРБ и " Обединените патриоти ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР