Министър-председателят Николай Денков направи отчет на управлението в обръщение към

...
Министър-председателят Николай Денков направи отчет на управлението в обръщение към
Коментари Харесай

Премиерът се похвали с шест месеца успехи, не отчете слабости и грешки

Министър-председателят Николай Денков направи доклад на ръководството в послание към нацията, излъчено по Българска национална телевизия, във връзка 6 месеца от встъпването в служба на кабинета на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, който в доста от самодейностите си е подкрепян и от Движение за права и свободи.

 

" Точно преди половин година поехме ръководството с ясното схващане, че отговаряме на публичните упования за устойчиво държавно управление, което се грижи за хората и бизнеса. Знаехме, че с изключение на против часовника, се изправяме и против заварени проблеми, избирателен популизъм, гневни политически офанзиви и дезинформация. Въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отстъпи от политическото самолюбие и да се концентрира върху проблемите на хората ", увери Денков.

 

Над 60% от общо 687 ограничения щели да бъдат изпълнени доникъде на 18-месечната управническа стратегия през март по думите на премиера, допълвайки за следващ път, че единственият смисъл държавното управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока - към Европа, в интерес на хората и на бизнеса.

 

Похвали се, че инфлацията е паднала на равнищата отпреди войната в Украйна - през октомври 2021 година е била 6%, до момента в който през октомври 2023 е била 5.8 на 100 и е най-ниската от две години насам.

" За първи път въведохме ограничения, които подсигуряват трайно ниски цени на продуктите от първа нужда. С програмата " Достъпно за вас " държавното управление поддържа и българските производители на храни ", отбрани той считаната от някои за неработеща мярка.

 

Според него Коледа 2023 ще бъде по-добра, тъй като цените на главните артикули на борсите са под нивото от 2022 година и с още по-добра вероятност в бъдеще.

 

" Доходите изпреварват годишната инфлация. В Бюджет 2024 е заложено ново покачване с 11%, в пъти над предстоящата инфлация ", похвали се с още един триумф на държавното управление министър председателят.

 

Реформата в правораздаването почнала не на думи, а всъщност, твърди министър председателят и настоя, че преди половин година контролът върху основният прокурор и антикорупционната комисия са били " политическа химера ".

" Това се прави оценка и от сътрудниците ни - Европа махна специфичния мониторинг и признава, че имаме всички причини да бъдем в Шенген. Сигурн

 

По думите му за първи път е въведена огромна децентрализация на средствата на общините - този път те щели да бъдат разпределени не по партийни благосклонности, а там, където има позволения за градеж или виза за планиране.

 

Спомена още, че през януари в България се чакат първите два медицински хеликоптера, а преди Коледа - нови коли за спешна помощ за незабавната помощ. Като достижение посочи започването на плана за строителството на седми блок на АЕЦ " Козлодуй ", което съгласно него било инвестиция в енергийната сигурност на България и подсигурило дълготрайно по-ниски цени на електрическата енергия.

 

По думите на премиера вложенията в стопанската система в новия бюджет - над 6 милиарда лева - са нарастнали с над 50% по отношение на предходната година.

" С тези пари бизнесът ще стане по-конкурентен, ще създава повече, ще предложи повече добавена стойност. Наша обща задача е да създадем промяна от стопанска система на евтината работна ръка към стопанска система на високата добавена стойност. Най-важни за нас са хората, по тази причина, с цел да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 въведохме комплекс от ограничения, които да насърчат раждаемостта и да създадат развъждането на деца по-лесно за родителите ", посочи още министър председателят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР