Министър-председателят на Словения Роберт Голоб коментира, че ще бъде трудно

...
Министър-председателят на Словения Роберт Голоб коментира, че ще бъде трудно
Коментари Харесай

Словения обмисля инвестиции в АЕЦ

Министър-председателят на Словения Роберт Голоб разяснява, че " ще бъде мъчно за Европа да излезе от сегашната енергийна обстановка без оптималното потребление на всички технологии " с възобновими енергийни източници и нуклеарна сила на напред във времето и сподели, че ще би трябвало да има референдум, с цел да получи публично утвърждение за плана JEK 2 за втори реактор в Кръшко в Словения, написа World nuclear news.

Голоб приказва по време на посещаване в единствената атомна електроцентрала в страната, като сподели: " АЕЦ Кръшко   е синоним на постоянна, надеждна и безвредна атомна електроцентрала . Ако имаше повече такива електроцентрали в Европа, енергийната обстановка в Европейското равнище би било доста по-добро ".

В диалозите си с управлението на АЕЦ Кръшко те обгърнаха геополитическата обстановка и съгласно публично изказване, се съгласиха, че нуклеарната сила " се обрисува като един от стабилизаторите в тази енергийна рецесия ".

В изказването се прибавя, че откакто бъде определена реакторна технология " от западен генезис " за новия блок, " ще бъдат изпълнени изискванията политиката да продължи да търси национално единодушие за нужната инвестиция ". Освен че е належащо да се получат нужните позволения и единодушия, " на хората би трябвало да се даде опция да вземат осведомено решение на референдум ". Словенското държавно управление сподели, че решение за строителството ще бъде взето до края на 2027 година и по геополитически аргументи " корейците, американците и французите наподобяват най-възприемчиви към дълготрайни връзки ".
 Технически проблем изключил Шести блок в Козлодуй
Технически проблем изключил Шести блок в Козлодуй

Шести блок към момента е изключен

Кръшко, реактор с 696 MWe, е единствената атомна електроцентрала в Словения и генерира към една трета от електрическата енергия . АЕЦ, която е съсобственост на прилежаща Хърватия, стартира комерсиална употреба през 1981 година, а в средата на 2015 година бе доказано 20-годишно удължение на първичния експлоатационен живот от 40 години. GEN Energija включва словенския дял в взаимната словенско-хърватска компания Nuklearna Elektrarna Krško, която има и ръководи централата.

Групата GEN споделя, че JEK 2 може да обезпечи 8 TWh електрическа енергия на година, носейки със себе си преимуществата от опцията да понижи нуждата от импорт на електрическа енергия, да понижи излъчванията на CO2 , както и да бъде употребена за схеми за централно отопление и обезпечаване на работни места и умения в цялата словенска стопанска система.
 Турция и Съединени американски щати договарят за дребни модулни нуклеарни реактори и енергиен преход
Турция и Съединени американски щати договарят за дребни модулни нуклеарни реактори и енергиен преход

Има ясно възобновление на интереса към нуклеарната сила в доста елементи на света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР