Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте обяви, че напуска политиката. Той

...
Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте обяви, че напуска политиката. Той
Коментари Харесай

„Тефлоновият“ премиер на Нидерландия, който винаги оцеляваше, се отказа от политиката

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте разгласи, че напуща политиката. Той направи анонса в Народното събрание на страната.

56-годишният Марк Рюте е отпред на Нидерландия от 2010 година и е  най-дългогодишният министър-председател на страната. Сегашното държавно управление, което встъпи в служба през 2022 година, е четвъртата коалиция, която той управлява.

Тринадесет години отпред на Нидерландия завоюваха на Рюте ексцентричен прякор - " Тефлоновият Марк ", главно поради силата му да не „ прегаря “ в разнообразни кавги и политически разпри.

Точно това е и един от образците за „ тефлоновото покритие “ на холандския министър председател в оставка – изглеждаше, че нищо не се „ залепва “ за него. Един от най-емблематичните случаи е от 2021 година, когато се стига и до оставка на неговата коалиция. Тогава избухва скандал, при който над 20 000 фамилии от малцинствен генезис бяха непозволено упрекнати в измами със дотации за развъждане на деца. Това обаче не срина Марк Рюте и неговата известност, в противен случай, той усили броя на местата си в камарата на Народното събрание.

Анализатори от дълго време акцентират, че Рюте има три основни преимущества като политик: първо, той е ловък, разбиращ оратор с гений за създаване и поддържане на невероятни съюзи – дотолкоз, че критиците му смятаха, че постоянно се е интересувал повече от властта, в сравнение с от правилата.
 Netherlands Politics Mark Rutte Ruite AP Снимка: AP
Като друго негово преимущество някои обрисуват неговата непосредственост до хората: Рюте към момента живее в същата част на Хага, където е израснал, в къща, която е купил с другари като студент, върви с велосипед до работа – в случай че не бърза, когато кара очукан Saab – и отива на отмора със същите хора.

На Марк Рюте обаче в България и Румъния не се гледа с такова боготворене, а повода за това е твърдата позиция на Нидерландия (и Австрия) против разширение на Шенгенското пространство. Една от емблематичните изречения по този мотив Рюте изрече през декември 2022 година, по време на съвещание на Европейския съвет в Брюксел.
" Както споделих преди, не споделяме " не ", а " не в този момент ".
Тогава той обоснова отхвърли си от поддръжка към страната ни с това, че чака да завърши механизмът за мониторинг на Шенгенската осведомителна система. Искаше и нова оценка по механизма за съдействие и инспекция от Европейската комисия.

Страната ни по този начин и не съумя да завоюва доверието на Марк Рюте, с цел да получим зелена светлина за присъединението към Шенген.  

Не е ясно и кой ще смени на поста му „ Тефлоновия Марк “, защото към момента не е избрана дата за осъществяване на изборите, само че се чака те да бъдат не по-рано от октомври или ноември. До сформирането на ново държавно управление, неговото би трябвало да остане на власт като краткотрайно, а този развой може да отнеме и месеци. Опозиционните партии обаче желаят да отстранят Рюте неотложно, като споделят, че към този момент не може да му се има вяра, защото е предизвикал държавна рецесия по отношение на разискванията на миграционните политики.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР