Министър-председателят на Канада ще уведоми провинциалните премиери, че има намерение

...
Министър-председателят на Канада ще уведоми провинциалните премиери, че има намерение
Коментари Харесай

Канадският премиер възнамерява да задейства рядко използвани извънредни правомощия, за да спре протестите

Министър-председателят на Канада ще уведоми провинциалните министър председатели, че има желание да задейства специфични ограничения, които да дадат на федералното държавно управление изключителни пълномощия за справяне с митингите, блокирали някои гранични пунктове със Съединени американски щати и парализирали елементи на канадската столица Отава, съобщи Ройтерс, като се базира на телевизия Си Би Си Нюз.

Според източници, представени от малкия екран, Трюдо възнамерява да задейства Закона за изключителните обстановки, който разрешава на федералното държавно управление да позволи използването на специфични краткотрайни ограничения за застраховане на сигурността при национални изключителни обстановки в Канада.

Тези разпореждания са били употребявани единствено един път в спокойно време - от някогашния министър-председател Пиер Трюдо, бащата на, по време на така наречен "Октомврийска рецесия " през 1970 година (отвличането и убийството на премиера на Квебек – Пиер Лапорт от сепаратисти). Те са били задействани и два пъти през двете международни войни, само че тогава са били част от Закона за военните ограничения.

Провинция Онтарио съобщи, че тази седмица ще отстрани обвързваните с ковид ограничавания върху потенциала на заведенията за хранене, питейните заведения, казината и други обекти, а от 1 март има намерение да анулира условията за засвидетелствуване на имунизация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР