Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското

...
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското
Коментари Харесай

Рахой даде висока оценка за българското председателство


Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Той съобщи на конференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво подозрение българското председателство е едно от най-успешните, а тематиките в европейския дневен ред са от голямо значение за бъдещето на Европа.

Рахой изясни, че Испания ще поддържа финалната декларация на Европейски Съюз след срещата на 17 май сред Западните Балкани и Европейски Съюз, защото тя е задоволително неутрална, само че няма да взе участие на срещата.

Премиерът на Испания даде позитивна оценка и за метода, по който в границите на нашето председателство се засягат доста значими въпроси за всички европейски жители, измежду които и тези, свързани с Брекзит, бъдещето на Европа.

Премиерът на Испания съобщи, че са на едно мнение с българския министър-председател, че сме в основен миг и добави, че и двамата са уверени, че плановете, които в този момент се реализират, ще бъдат от огромно значение за европейските жители.

Убедени сме, че единствено дружно ще можем да се оправим с предизвикването на нашето време и да дадем отговор на терзанията на европейските жители, сподели Рахой. Сред тях той открои идната финансова рамка, по която договарянията, по думите на испанския министър председател, са доста комплицирани, тъй като Общността би трябвало да се оправи с първата финансова рамка след Брекзит. Премиерът на Испания заявява поддръжка на българския министър-председател във връзка с кохезионната политика, която по думите му би трябвало да продължава да е главен дирек в европейската интеграция. Други значими съгласно испанския министър председател политики са тези, свързани цифровите технологии, околната среда и миграционната рецесия.

По време на диалозите с българския министър председател испанския министър-председател означи, че е било регистрирано "чудесното положение " на двустранните взаимоотношения. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прелестен образец за интеграция в нашето общество, сподели испанския министър председател. Той посочи и положителните двустранни търговски връзки, като уточни, че Испания е на 8 място в тези взаимоотношения с наклонност за растеж на износа и вноса.

Двамата министър председатели са разискали също полицейското и правосъдното съдействие сред двете страни и провокациите на интернационалната политика.

Притеснява ни неустойчивостта в Близкия Изток и отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, което не е добър знак, разяснява министър председателят на Испания и добави, че Европейски Съюз желае да играе градивна роля в това отношение.

Двамата министър председатели за засегнали в диалозите и Украйна, сподели Рахой и съобщи, че Испания поддържа суверенитета на тази страна.

Във връзка с евродирективата за интернационалните транспорти министър председателят на Испания сподели, че това е значим въпрос и посочи, че тематиката е била разисквана с Борисов. По думите му по тематиката би трябвало да се вземат рационални решения.

Премиерът Бойко Борисов напомни, че другарството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той уточни това, тъй като България има съвършено полицейско съдействие с Испания. Борисов благодари на испанския министър председател, че прави оценка по достолепие Българското председателство на Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят посочи, че тематиката за нуклеарното съглашение с Иран ще бъде повдигната на следващия ден на Съвета по превоз.

Бойко Борисов добави, че уведомил Рахой, че транспортните компании и служащи би трябвало да бъдат обсъждани с идентичен критерий - във връзка с 8-часовата отмора и застраховките на товарите. Българският министър председател добави, че е най-вече обезпокоен за това, че се задължават българските водачи да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този отрасъл, тъй като страната ни е доста отдалечена от Англия, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде позволен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат прегледани на утрешната среща на Съвета по превоза, с цел да се откри рационалният компромис за нашите превозвачи.

Борисов сподели, че е срещнал Рахой какво се прави по въпросите със Западните Балкани и главната цел, която е сложена - "Балканите да се трансфорат в една строителна площадка ", с цел да може този район да стане положително място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и ж.п. коридорите, пристанищата и построяването на цифровата инфраструктура, добави министър председателят. Той се надява, че в това число и Испания, която не признава Косово, ще поддържа тези старания, тъй като това ще е добре за цяла Европа.

Българският министър председател уточни, че доста българи живеят в Испания, както и доста испански компании работят със страната ни. Той акцентира, че проблеми в двустранните връзки с Испания няма, тъй като испанското държавно управление и нашите консули поставят старания да бъдат разрешавани изникналите проблеми.

Борисов бе безапелационен, че България върви решително по пътя към приемането в Шенген и Еврозоната, тъй като страната ни извършва критериите.

Борисов се надява да бъдат позволени проблемите с Украйна, както и с Русия, тъй като страната ни има добър стокооборот с тази страна./dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР