Министър-председателят на Финландия заяви, че страната ще затвори последния си

...
Министър-председателят на Финландия заяви, че страната ще затвори последния си
Коментари Харесай

Финландия ще затвори последния граничен пункт с Русия

Министър-председателят на Финландия съобщи, че страната ще затвори последния си граничен пункт с Русия след напора на мигранти, проведени от Москва.


" Днес държавното управление реши да затвори всички гранични пунктове на източната граница ", съобщи пред кореспонденти министър-председателят Петери Орпо, а министърът на вътрешните работи Мари Рантанен добави, че затварянето ще влезе в действие през нощта и ще продължи до 13 декември.

През ноември скандинавската страна, която има 1340-километрова граница с Русия, означи внезапно нарастване на броя на мигрантите без документи, които търсят леговище на границата ѝ с Русия.

От началото на август близо 1000 мигранти са влезнали във Финландия без виза през източните гранични пунктове.

" Финландия е цел на съветска хибридна интервенция. Това е въпрос на национална сигурност ", съобщи Рантанен.

Миналата седмица най-северният източен граничен пункт на Финландия, Рая-Йосепи, стана единственият пункт за влизане в Русия, откакто скандинавската страна затвори останалите седем директни пункта.

Според държавно изказване търсещите леговище ще бъдат лимитирани да подават молби за протекция на " отворените гранични контролно-пропускателни пунктове за въздушен и морски трафик ", т.е. на пристанищата и летищата.

" Това е проведена активност, а не същинска изключителна обстановка ", съобщи министър-председателят Петери Орпо за напора.

Той добави, че " лекотата, с която мигрантите са намерили пътя си до отдалечения граничен пункт Рая-Йосепи, също е доказателство за това ".

" Въпросът не е единствено в броя на идващите, а в самото събитие ", сподели Орпо. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР