Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността, като участниците в

...
Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността, като участниците в
Коментари Харесай

Премиерът Петков свиква Съвета по сигурността. Темата: Кризата с Украйна

Министър-председателят Кирил Петков привиква Съвета по сигурността, като участниците в него ще обсъдят напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на директно послушание на премиера, а неговата съществена задача е да проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

ГЕРБ пък настояха за свикването на изключително съвещание на Народното събрание.

" Внасяме 59 подписа на депутати, при нужни 48, за привикване на изключително съвещание на Народното събрание по тематиката. В сложено НАТО в цялостна бойна подготвеност на нашата граница, ние като парламентарна република би трябвало да дадем явен мандат на държавното управление, на министрите, да бъдем по-единни от всеки път, с цел да пазиме сигурността си, нашите ползи. Трябва самодейна позиция и политика на ръководещите. Дрънкат се оръжия покрай нашата граница ", съобщи водачът на партията Бойко Борисов, като изясни, че по последни информации Алиансът е в цялостна бойна подготвеност.

Часове по-късно бе оповестено, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев привиква изключително съвещание на Народното събрание на 26 януари от 15:30 ч. В дневния ред е чуване на министър-председателя, министъра на защитата, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване по отношение на спора Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Минчев е решил да насрочи съвещанието за сряда от 15:30 ч., с цел да може да бъде показана цялостна информация по поставените въпроси.

И всичко това се случва на фона на високото напрежение по оста Кремъл-Киев-САЩ-НАТО. Русия организира военно обучение в Балтийско море, Алиансът праща незабавно войски и техника в Източна Европа, а в Украйна страховете от боен спор нарастват с всеки минал час.

Вариантите за отговор на НАТО към Русия се разискват към момента на военно-техническо равнище, оповестиха късно нощес от българското Министерство на защитата.

Решение за техния размер и обсег, в това число и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, следва да бъде взето на политическо равнище в НАТО по време на идната среща на министрите на защитата през февруари, като се регистрират националните позиции на всички държави-членки, настояват от МО.

Според българското военно министерство, все още в Алианса се извършват одобрените през 2014 година Мерки за повишение на сигурността и Мерки за адаптиране, както и признатите през 2016 година ограничения по така наречен " засилено предно наличие " в Естония, Латвия, Литва и Полша и по " приспособено предно наличие " в региона на Черно море.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР