Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега Марио

...
Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега Марио
Коментари Харесай

Петков: Италия изпраща над 800 души у нас като част от батальона на НАТО

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си сътрудник Марио Драги в Рим.

„ Говорихме по тематиката „ Газпром” и газ. Обединихме се към две неща. Едното е, че в действителност не може всяка една европейска страна да се оправя независимо с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, тъй като има опция Русия и „ Газпром” да дават разнообразни условия на другите страни, което може да допуска, че едни страни могат да си заплащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите тематики на идващото събиране на водачите в Европа”, съобщи Петков.

„ Трябва да имаме една позиция и изискванията да са идентични. Той доста ни поздрави за това, че сме били безспорни водачи, не сме се огънали и че ще работим дружно, с цел да увеличим евентуалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, уточни още той.

По думите му на някои от страните е казано, че заплащането в евро е задоволително и не е нужно превалутиране, макар че въпросните страни имали открити сметки и в рубли. „ При нас имаше безспорен риск при промяната от евро в рубли. На много от страните, до колкото разбирам, е препоръчано това, че самото заплащане в евро e задоволително и не би трябвало да се тормозят за превалутиране.

Явно има разнообразни условия и до момента в който ние не се обединим и не обсъдим този проблем има заплаха да ни играят обособените страни членки въз основата на другите условия, което не е добре за целия ЕС”, добави той.

„ Там, където „ Газпром” продава най-вече, допускам, без да знам елементи - Германия и Италия, са подготвени да създадат взаимни отстъпки. За дребните пазари, които не са им толкоз значими като мащаб, са подготвени да създадат по-трудни условия. Тази игра сред огромни и дребни като продадени количества размер би трябвало да приключи”, разяснява Петков.

„ Имаме безспорна поддръжка от Марио Драги като държавно управление и това, че Италия изпраща над 800 индивида от Италия като част от батальона на НАТО, е добър знак за това”, съобщи още той след срещата.

„ Обединихме се и към това, че би трябвало да увеличим мандата на Европейската прокуратура, тъй че да се включва и пране на пари сред другите страни. Това ще отстрани евентуални закононарушения като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки. Ако Европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този вид закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо”, заяви Кирил Петков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР