Министър-председателят Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска за

...
Министър-председателят Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска за
Коментари Харесай

Кирил Петков: „Лукойл“, според НАП, е с адекватни цени

Министър-председателят Кирил Петков дава отговор на въпроси на Илиана Беновска за уралския петрол, „ Литаско “ и „ Лукойл “ на конференция след срещата на премиера с Българската петролна и газова асоциация и с търговци на горива на дребно от 19-ти април 2020 година, излъчена непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz. В отговора се включа и Живодар Терзиев от БПГА.

Илиана Беновска: Здравейте! Може ли някой да обори изказванието, че посредством компания „ Литаско “ „ Лукойл “ изкупува уралски петрол на ниски цени и прави един търговски марж за себе си, несъобразявайки се с това на каква ниска цена го е купил и на практика се придържа към международните цени, което на практика води до увеличение на горивото?

Кирил Петков: На този въпрос ще дам непосредствено от асоциацията да отговорят!

Живодар Терзиев: Г-жо Беновска, това е тематика, която към този момент повече от 60 дни се третира в българските медии, само че бих направил следния коментар. Никой на пазара на дизелово гориво и авто бензин не се интересува от цена от произхода на нефта, от който той е създаден, тъй като всеки един пазар се интересува от цената на крайния артикул! Що се отнася до комерсиалния интерес и съответните надценки или разлика в цената, аз бих сложил въпроса по този начин. Пазарът е отворен и всеки, който желае да придобие и има смелостта да придобие вид Урал със съответното карго застраховка и всички опасности, свързани с превоз в Черно море – смятам, че пазарът е отворен за този оператор! Относно това споделям, комерсиалният интерес къде и по какъв начин остава, това считам, че неколкократно беше проверявано. В момента тече инспекция на Национална агенция за приходите и не считам, че има някакъв въпрос, който да е отворен или на който да не е отговорено до момента. Благодаря!

Кирил Петков: Само и аз да отговоря, ние в действителност като държавно управление тъкмо това следим непрестанно – по какъв начин върви цената на едро, по какъв начин върви цената на международните пазари, в това число Брент и Урал и по какъв начин върви цената по бензиностанциите! И в действителност следим по цялата линия на добавената стойност. И това, което и през днешния ден виждаме, тъй като ние не сме удовлетворени от тези цени на бензиностанциите, само че макар тези високи цени ние сега сме най-евтината цена в Европейски Съюз, а пазарът е отворен. Така че това, което в този момент говорихме, че просто всеки един би трябвало да даде своето. И когато приказваме за маржове на облага, те би трябвало да са минимално пазарни. И това е задачата на общата ни полемика.

Илиана Беновска: Един въпрос към Вас, господин Петков, през днешния ден превозвачите, автомобилните и автобусните, оповестиха митинг, ефикасен, след това неопределен точно заради високите цени на горивата. Знаете казуса с финансирането на рейсовете. Както и заради неналичието на транспортна политика, както се показаха те, изтъквам ги буквално. Къде е грижата на страната към публичния бранш? Защото по този начин ще спре целия автобусен превоз в провинцията, може би и в огромните градове. Така че може би моят въпрос за цените и маржа не е напълно безопасен! Не знам по кое време ще завърши тази инспекция на Национална агенция за приходите за „ Литаско “?

Кирил Петков: За горивата, както виждате, аз персонално се срещам. Това не ми е първа среща. Също мисля, че бях единственият министър председател, който се качих на един от камионите и следяхме качеството на пътя, само че говорихме и за цените на горивата. И по тази причина аз персонално съм заангажиран и цялото наше държавно управление да сме сигурни, че това, което зависи от нас, а не зависи от международните пазари, го вършим по най-хубавия метод. Много е значимо, тъй като от заран до вечер се приказва какъв брой са високи цените, само че в действителност това, което не се приказва задоволително, е по какъв начин може ние да сме единствената страна сега в Европейски Съюз, в която на битовите консуматори да не им се качи цената на тока! Как е допустимо българското държавно управление да даде 4 милиарда за помощи за бизнеса за ток, в това число и на бензиностанциите и да опитаме да смекчим удара. Днес се изплащат по 70 лв. на всички пенсионери. И в действителност някак си се изгубват тези известия! И сега имаме най-ниската цена на горивата в Европа. И за доста се надявам, че потребителите, макар по-високата цена, ще могат да разделят разликата какво се случва като последна цена и какво ние вършим като държавно управление, с цел да омекотим удара, който се случва в цяла Европа!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте инспекцията на Национална агенция за приходите по кое време ще завърши?

Кирил Петков: По другата тематика, Вие знаете, министър Събев дава отговор сега за транспортния бранш и доколкото знам работи доста съществено този митинг, за който Вие споделихте, да има добра връзка и да се види какво може да се направи действително, с цел да не се случи по най-лошия метод!

Илиана Беновска: Питам за инспекцията на Национална агенция за приходите за горивата, не ми отговаряте, по кое време ще има мнение?

Кирил Петков: Проверката, която видяхме до този миг за „ Лукойл “, е че те в действителност в този момента имат много съответна ценова политика. Въпреки крайните цени, които виждаме, спрямо това, което другите производители вършат и пазара в Европа в действителност е много съответна!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР