Министър-председателят и министри от кабинета дадоха брифинг в Министерския съвет

...
Министър-председателят и министри от кабинета дадоха брифинг в Министерския съвет
Коментари Харесай

Денков: СЕМ да види какво може да направи, а не да обяснява какво не може


Министър-председателят и министри от кабинета дадоха брифинг в Министерския съвет след съвещание на Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Попитан за мнението на Съвет за електронни медии, Денков сподели: 

" Това, което виждам през последните два месеца - че доста от проблемите, с които са сблъскваме, са резултат от феномена на необятно затворените очи. Крайно време е Съвет за електронни медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите за дезинформацията, хибридните офанзиви, неспазване на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи. Те биха могли да предизвикват полемика по тази тематика, да поканят публицисти, които са свързани с етиката, академични преподаватели. Има неща, които могат да създадат ".

Размяната на реплики сред Съвет за електронни медии и Денков стартира през вчерашния ден, когато министър председателят отговаряше на въпроси на жители и медии по време онлайн лъчение на формалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.  

Според премиера има доста сериозна дезинформация в общественото пространство, с измислени изказвания и тълкования, които въобще не подхождат на истината.

" Съветът за електронни медии (СЕМ) явно не си прави работата. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, евентуално знаейки, че са погрешни, да не бъдат глобени по някакъв метод. Журналистическата нравственос изисква не просто да казвате нещо, а да го ревизирате през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света съблюдават наложително ", разяснява по този мотив министър-председателят.

На въпрос, обвързван с изявлението на ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, че " лъжата също има право на живот ", Николай Денков разяснява: " Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии може да изрече такава фраза, демонстрира, че той не си е на мястото. Лъжата няма място, в случай че не бъде казано ясно, че това е неистина ".

" За да има закононарушения, би трябвало да има заложен в Наказателния кодекс съответният незаконен състав. Ние нямаме подобен в нашето законодателство, не е елементарно и да се направи. Една от полезностите на демокрацията е свободата на словото. Ако ние стартираме да забраняваме доста елементарно, в един миг ще се окаже, че би трябвало да внимаваме какво споделяме, както се е случвало в едни предходни правила ", разяснява министър председателят.

От Съвета за електронни медии оповестиха в своя позиция, че намират за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на медийния регулатор.

Според Съвет за електронни медии изразеното от премиера демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос ".

Съвет за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията.

" Опитите да бъда уличена в толериране на прокремълска агитация и непросветеност е маккартизъм в отвратителна и токсична форма. Опитите да бъде окаляно моето име и работата ми в действителност са опити да се показва твърда ръка за справяне с всеки, който се стреми да търси баланс, нормалност. Това е и клатушкане в рискови крайности ", сподели още Соня Момчилова, потърсена за коментар от Съюза на българските публицисти (к).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР