Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с представители на американски еврейски

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с представители на американски еврейски
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: Страната ни би оценила високо подкрепата на американските еврейски общности за пълна визова реципрочност със САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с представители на американски еврейски организации в Ню Йорк, където е на посещаване във връзка 73-ата сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи и управлява българската делегация.

Премиерът акцентира, че българският и еврейският народ са извънредно свързани и с годините са построили другарство, което е добра причина за съдействието на интернационално равнище.

„ Признателни сме на еврейската общественост, която даде своя принос и оказа поддръжка на България в годините на прехода към народна власт, в процеса на присъединението на страната ни към НАТО и Европейски Съюз, както и за задълбочаване на двустранния разговор със Съединени американски щати “, сподели министър председателят Борисов. Министър-председателят добави, че страната ни би оценила високо поддръжката и съдействието на американските еврейски общности пред Конгреса и американската администрация за постигането на цялостна визова взаимност със Съединени американски щати.

„ Тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. През 1943 година само България не изпраща на сигурна гибел в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои жители от еврейски генезис “, сподели министър-председателят Борисов и добави че тази история би трябвало да се изследва и споделя.

Българският министър председател напомни, че при започване на месеца в Тел Авив дружно с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху откриха монумент – знак на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста и акцентира, че това е следващ акт, който затвърждава другарството и взаимната поддръжка сред двете страни.

„ Днес второ и трето потомство български евреи са оня мост на другарство и поддръжка, които вършат връзки ни неповторими и сърдечни “, сподели министър-председателя Бойко Борисов.

Той срещна ръководителите на еврейските организации със стъпките, които страната ни е подхванала за участие в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и уточни, че това е значима междуправителствена организация за България. Целта на организацията е да обезпечи политическа и социална поддръжка за проучването, проучването и запазване на паметта на Холокоста на национално и интернационално ниво.

Министър-председателят акцентира, че през октомври 2017 година българското държавно управление взе решение да одобри и ползва работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, а заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев бе избран за народен координатор за битка с антисемитизма. „ България стана петата държава-членка на Европейски Съюз, приела определението за антисемитизъм, което ще подкрепя работата на правосъдната власт и правоприлагащите органи при идентифицирането и наказателното гонене на действия с антисемитски темперамент “, добави още министър председателят Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР