Министър-председателят Бойко Борисов проведе официална среща с гръцкия си колега

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе официална среща с гръцкия си колега
Коментари Харесай

Борисов след важната среща: Не може между България, Гърция и Сърбия да липсват перспективи

Министър-председателят Бойко Борисов организира публична среща с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич в Солун.

Основните тематики, които те тримата разискаха са енергийната и транспортна съгласуваност на България, Гърция и Сърбия. Бяха разисквани някои от основните планове като построяването на ж.п. транспортна връзка сред Русе и Солун, минавайки през Бургас и Александруполис, както и газовата интерконекторна връзка сред България и Гърция.

Други тематики бяха - сигурността в района предвид на бежанския и мигрантски поток.

Посещението в Солун от страна на българския министър председател е част от поредност интернационалните визити, които той организира през последните дни. Преди дни посети Истанбул, по-късно и Триест. В италианския град беше поканен на заключителна вечеря на 4-тата среща на Върха на страните от Западните Балкани. Бойко Борисов там пое уговорката и даде поръчката, че ще се направи всичко допустимо участието на страните от Западните Балкани да бъде приоритет по време на българското европредседателство.

Официална тристранна среща в Солун организираха и външните министри на България, Сърбия и Гърция - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич.

" Не може сред България, Гърция и Сърбия да продължава да няма вероятности. За да може политическата класа да направи максимума, с цел да обезпечат на своите нации разцвет ". Това сподели министър председателят Бойко Борисов, представен от „ 24 часа " на конференция с Ципрас и Вучич след извършената среща в Солун.

" Трябва да има вяра в хората, с цел да не напущат района. Видно е, че нашето огромно европейско семейство е отчело обстоятелството, че Балканите са един неустойчив район. Канцлерът на Германия, канцлерът на Автстрия и Макрон застават един до различен в мнението си за Балканите - това ни обезпечава непоклатимост ", разяснява още той.

" Трябва всяка една страна от Балканите да има директен достъп до всяка от другите. В Белград има 50% повече туристи от България. Сега по Халкидики сигурно се чува повече българска тирада от гръцка ", съобщи Борисов.

" Изключително съм удовлетворен от упоритостите на Ципрас и Вучич, тези жп линии, които да ни свързват са ми фантазия ", добави Бориснов.

" Имаме този късмет. Първата тактика на Австрия е Дунавската тактика. С тази жп линия през „ Дунав мост " виждаме промени. Трите ни народа дружно са 10 пъти по-силни. Така и другите сътрудници от Западните Балкани ще имат интерес и нещата ще се раздвижат ".

" Борбата с корупцията и контролът би трябвало да са на извънредно равнище, с цел да може народите ни да усетят какъв брой по-хубаво е в Европейски Съюз ", заключи министър председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР