Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас в

...
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас в
Коментари Харесай

Борисов към Ципрас: Трябва да разширим пътя, да се минава по-лесно между Гърция и България

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас в Кирково и го качи на джипа си.
Двамата ще слагат началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Интерконекторът сред България и Гърция е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа.
Около 11.40 часа гръцкият министър-председател Алексис Ципрас кацна с хеликоптер в региона на село Кирково. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов. По късно двамата се качиха в автомобил, персонално каран от българския министър-председател. Колата на министър председателите спря в региона, където доста локални поданици ги чакаха, с цел да ги поздравят и да им изкажат благодарности за направеното.
„ Реализирането на междусистемната газова връзка сред България и Гърция ще има основна роля за целия район и за Европа ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия министър председател Алексис Ципрас преди формалния старт на построяването на интерконектора сред двете страни, оповестиха от Правителствената осведомителна работа.

„ Проектът е от стратегическо значение освен за нашите две страни, само че и за цяла Европа, в това число и за страните от Западните Балкани ", акцентира министър председателят Борисов и посочи, че интерконекторът ще докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

В диалога с гръцкия си сътрудник Бойко Борисов напомни, че в управническата стратегия на българското държавно управление е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развиване на пазара, в това число подготвителните действия, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в употреба на газовата връзка България-Гърция през 2020 година

„ Изпълняваме поставените задания, с цел да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за района при конкурентни условия ", уточни още министър-председателят.

По време на срещата двамата държавни ръководители означиха и основното значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански планове и показаха значимото значение на градежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, цифровата инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.
„ Колкото по-добре се развиват тези наши общи планове, толкоз по-добре е за вложенията, за туризма, за пътникопотока, за товарите ", съобщи още Бойко Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да обезпечи диверсификация освен на маршрутите, само че и на източниците на природен газ за България и района. Като част от развиването на Южния газов кулоар, посредством IGB България и прилежащите ѝ страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и от съществуващи или бъдещи терминали за полутечен газ.



Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.

Борисов показа, че доста хора в района вървят на гръцкото море, защото то е на 50 километра. " Трябва да разтеглим пътя или да отворим границата поради трафика ", сподели с усмивка министър председателят.

Българският министър-председател посочи невероятната природа, която притежаваме. " Много гърци идват тук на планина, на хладно. Хора от всички страни минават отсам за морето. Тук половината население е мюсюлманско, другата половина християнско. Ако не ги ръчкаш, няма проблеми сред тях ", описа Борисов на госта си.

Той добави, че доста гърци идват на ски през зимата в курортите в България.

" Сега от Румъния, Беларус, Украйна, българи минават през тези проходи. Много по-пряко им е. Сега желая да създадем тази автомагистрала от Александруполис и да излезе на " Марица ". Не са огромни пътищата, положителни са до 1 юни. Юни, юли, август и септември се чака тук по 3 часа на границата ", напомни българският министър-председател.

" Имаме възприятието, че по огромните празници половината гърци са в България. Затова сме 50:50. Българите харчат пари на морето в Гърция, а гърците - в нашите зимни курорти. Оттук с кола е на 40 километра до плажа в Гърция ", изясни Борисов и добави, че в този момент главният проблем е прекосяването на границата.

" Трябва да измислим това, да става прекосяването по-бързо ", съобщи министър председателят.
Днес е исторически ден, с гръцкия министър председател Алексис Ципрас сме се разбрали и тунели да вършим, само че след изборите, сподели още министър председателят.

„ Вицепремиерът на Азербайджан е тук ", посочи Борисов във връзка откриването на строителството на газовата връзка с Гърция. Министър-председателят срещна гръцкия министър председател Алексис Ципрас с българския енергийния ни министър Теменужка Петкова.

„ С сътрудника сме се разбрали, тунели ще вършим след изборите. Днес вършим исторически неща, струва си. Това на думи знаеш ли какъв брой години е говорено, че ще се направи диверсификация ", обърна се Борисов към гръцкия си сътрудник.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР