Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна с европейския комисар по

...
Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна с европейския комисар по
Коментари Харесай

Имало ли е натиск за спиране на дела, свързани с евросредствата у нас?

Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна с европейския комисар по правораздаване Дидие Рейндерс. В рамките на диалога им в Министерския съвет двамата разискаха въпроси от европейския дневен ред, в това число поддръжката за Украйна, както и тематиката за върховенството на закона.

" Сред диалозите с Денков и Габриел, доста е ясно, че имаме, и двамата са на мнение, че би трябвало да имаме точните хора в тази комисия. Хората би трябвало да бъдат отдадени. В Европейската прокуратура има доста каузи, които се водят сега, свързани с европейските средства. В България няма такива каузи и присъди. Добре е да се направи инспекция дали е имало напън да се стопират такива каузи тук в България. Съдиите и прокурорите би трябвало да работят по този начин, че тези следствия да влязат в съда и той да реши. Има воля от държавното управление да се назначат хора и членове на тази комисия " сподели Дидие Рейндерс - европейски комисар по правораздаването.



" За антикорупционната комисия процеса е напълно в Народно събрание. Въпросите би трябвало да се насочат към номинациите, прозрачността на процеса. Ние с Мария Габриел ги обсъждаме тези тематики като хора, които споделят общи полезности. Това, което би трябвало да се случи идващите седмици в Народно събрание, е развой, който би трябвало да следим, тъй като от него зависи по какъв начин ще се развие правосъдната система ", безапелационен е министър председателят Николай Денков.

Дидие Рейндерс ще взе участие и в чуване в съвещанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната по отношение на Доклада на Европейската комисия за господство на закона за 2023 година

" Обсъдихме напредъка на България през последните месеци по промените в правораздаването, правата и контрола върху основния прокурор. Обсъждахме и това, което следва - по какъв начин измененията в Конституцията и законите да бъдат въведени в действителния живот и да няма неточности. Като да вземем за пример Специализираният съд, който не извърши задачата си и трябваше да бъде закрит. Следващите седмици и месеци да бъдат попълнени съставите на антикорупционната комисия и на правосъдния и прокурорски препоръки с хора с морални качества, тъй че правосъдната система да бъде самостоятелна, а прокуратурата да ревизира всяко обвиняване, да се събират доказателства за престъпления. Това е задачата. Разчитаме в този развой на Европейска комисия ", сподели Николай Денков.



" Срещата ни беше ползотворна. Опитваме се да подкрепим всички процеси за промени и е значимо да се работи за базата на това значимо за Европейски Съюз. Виждаме какъв брой е значим контролът на границата, като част от границата с Шенген. Реформата на Конституцията и правната система, по-голяма отговорност на основния прокурор и битката с корупцията би трябвало да бъдат във фокуса на внимание и би трябвало да има Комисия за битка с корупцията. Ще отнеме време за тези промени. Важна е да се работи с всички заинтригувана страни. Греко комисията също е значим сътрудник. Ясно е, че би трябвало да работим и гледаме в една посока. Това е значим развой за проектите, които реализираме. Трябва да сме образец за страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, би трябвало да утвърждаваме върховенството на закона. Доволен съм, че има институции, които са заинтригувани да се организират тези следствия на корупцията ", разяснява Дидие Рейндерс - европейски комисар по правораздаването.



фотоси: Десислава Кулелиева

" България ще даде поддръжка и за бежанците, а също и военните нарушители би трябвало да бъдат изправени пред съда. Що се отнася за вредите от експанзията против Украйна, би трябвало да знаем какви да вредите, които Украйна е претърпяла, да се вкарат ограничавания към Русия. Трябва да има следствия за тези военни закононарушения ", акцентира еврокомисарят.

" Не мисля, че някой от политическите водачи работи за това да отидем на избори. Това, което слушам е, че те са подготвени да поддържат избора на постоянно държавно управление ", уточни Денков.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР