Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха

...
Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха
Коментари Харесай

Беларуската опозиционерка Тихановская призовава България да подкрепя украинците

Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с водача на беларуската съпротива Светлана Тихановская в Министерския съвет. На срещата тя прикани българския народ да поддържа украинците.

" Беларус е образец по какъв начин във високоразвита европейска страна може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една тирания, която не разрешава развиването на опозиционно демократично придвижване в страната. Изборът е в случай че имате друго мнение от ръководещите или да попаднете в пандиза, или да напуснете страната. Няма страна, която да е застрахована от такова развиване ", сподели министър председателят Денков.

По думите му единствената застраховка това да не се случи е да бъдат спазвани демократичните правила, да няма хора с неограничена власт, мандатите на президентите да бъдат лимитирани, тъй като " историята демонстрира, че изкушението да се отиде към диктаторски режим, историята демонстрира, че е извънредно огромно ".

" Опонентите на ръководещите в Беларус, които се опълчиха, може да бъдат арестувани години наред. Ние показахме, че сме на страната на украинците, тъй като те се грижат освен за своята страна, само че ние сме взаимно свързани. В Беларус не може да има мир и сигурност при тези условия. Ние призоваваме България да поддържа украинците. Ние сме изправени пред окупация. В Украйна се борят против съветските ракети, до момента в който в Беларус се борим против покоряване на нашите институции. Русия се пробва да унищожи нашия народ. Насърчавам българското държавно управление и народ да поддържа Беларус против съветските упоритости. Беларуският режим е обвързван с Путин. Докато беларусите поддържат украинците, не сме сами в нашата борба ", сподели Светлана Тихановская, водач на беларуската съпротива.

Вицепремиерът Мария Габриел осъди остро съучастието на Беларус в зверствата на Русия. " Ние осъждаме ролята на Минск като съизвършител на Русия. Трябва да бъдем бдителни във връзка с заобикаляне на глобите. Ние заставаме зад европейската поддръжка към беларуския народ. България ясно и поредно поддържа тези старания ", заяви тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР