Министър-председателите на България, Румъния и Гърция обсъдиха в понеделник транспортната,

...
Министър-председателите на България, Румъния и Гърция обсъдиха в понеделник транспортната,
Коментари Харесай

Шенген, пътища, енергийна свързаност. Какво обсъди Денков с премиерите на Румъния и Гърция

Министър-председателите на България, Румъния и Гърция разискаха в понеделник транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района. Това се случи на среща в резиденцията „ Евксиноград “ край Варна по покана на българския министър председател Николай Денков .

Срещата се организира на фона на сред Израел и палестинската ислямистка формация Хамас . Тримата министър председатели единомислещо осъдиха, а Денков акцентира потребността от съгласуваност поради военните дейности.

Основната тематика на срещата беше план за създаване на кулоар, който да свързва трите страни. Той ще стартира от Солун , ще минава през Кавала , Александруполис , Бургас и Варна и ще стига до Констанца в Румъния. Ще има опция и за удължаването му до Молдова .

Идеята е по това трасе да се построи осъвременена транспортна и енергийна инфраструктура, която да ускори икономическите и политическите връзки сред страните, съобщи.
 Премиерът Денков по време на тристранната среща
При в гръцката столица Атина през август Денков сподели, че коридорът ще е по-ефективен, в случай че всички страни по трасето му са част от Шенген . Затова и присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство беше главен акцент на тристранната среща.

„ Шенген е право на България и на Румъния “, сподели румънският министър-председател Йон Марчел-Чолаку . Той се надява да се откри верният метод, тъй че „ да не бъдем двете страни, държани в ъгъла напълно голословно “.

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас също присъстваше на срещата. Той похвали България и Румъния за напредъка им във връзка с оправянето с миграционния напън - главно условие за присъединението към Шенген.
 Румънският министър председател Йон Марчел-Чолаку
Схинас сподели още, че е уверен, че „ до края на годината ще можем да вземем позитивно решение за Шенген “.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис акцентира устрема на страната му да има водеща енергийна роля на Балканския полуостров и да влага във възобновими енергийни източници.

„ Искаме да превърнем целия район в център на интернационална съгласуваност и транспорт на зелена сила - нещо, което, както обсъдихме, изисква развиването на електропреносните мрежи на страните ни “, сподели Мицотакис.
 Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция
Марчел-Чолаку добави, че е належащо да се построи нов мост над река Дунав при градовете Русе и Гюргево , както и да се усили потенциалът за корабоплаване по реката.

„ Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори “, заключи Денков.

В българската делегация на срещата се включиха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел , министърът на финансите Асен Василев , на превоза Георги Гвоздейков и на енергетиката Румен Радев. Присъстваха и министрите на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков , както и на околната среда и водите - Юлиан Попов .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР