Министър обяви важна новина за болестта, която тревожи българските родители.Все

...
Министър обяви важна новина за болестта, която тревожи българските родители.Все
Коментари Харесай

Цоков: Има карантинирани класове заради коклюш в София

Министър разгласи значима вест за заболяването, която тревожи българските родители.

Все още коклюш не се е трансформирало в е епидемиологично заболяване у нас, не се развива със съществени темпове. Засегнатите учебни заведения в София са малко повече от пет и по-малко от 10 на брой. Това сподели служебният министър на образованието проф. Галин Цоков в ефира на бТВ.

Той добави, че има карантинирани класове, само че не са доста.

„ Няколко десетки са. Чакаме наставление от РЗИ, че би трябвало да се карантинират възпитаници “, изясни Цоков, написа novini.bg.

Две бебета от Кюстендилско починаха, откакто се заразиха с рисковото инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от имунизацията дифтеткок.

Служебният учебен министър добави, че в учебните заведения в столицата, където има карантинирани класове, е въведена сериозна хигиена.

Той разяснява и Националното външно оценяване за 10. клас.

„ То става на същата дата, която е планувана - 10 юни. Бяхме готови за тази дата. Направихме прелиминарен разбор, че е най-добре да запазим датата 10 юни, само че да стартира малко по-късно от 11 часа. Денят е неучебен единствено за учениците “, разясни проф. Цоков.

Причината за смяната са плануваните за 9 юни избори за народен и европейски парламент. По-късният час би трябвало да подсигурява приключването на работата на изборните секции.

Заради плануваните избори МОН предлага и нови дати за някои регионални и национални кръгове на олимпиади и надпревари.

Математическото съревнование за възпитаници от 4. клас „ Математика за всеки “ ще се организира на 1 юни. Националният кръг на „ Лаборатория за изкуство “ ще бъде в интервала 1-3 юни в Бургас. Състезанието „ Ключови компетентности по естествени науки (физика, химия, биология) ще бъде от 29 до 30 юни в Силистра.

По думите на просветителния министър измененията в дилемите в матурите са свързани с по-голяма практическа устременост, с цел да бъдат близки до живота и практиката.

„ Следващата година ще има смяна и за 4. клас, за след 7 клас. Така да се структурират образователните стратегии, че в действителност да бъдат насочени към компетентностите “, сподели още министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР