Министър Николай Милков участва в седмия Регионален форум на Съюза

...
Министър Николай Милков участва в седмия Регионален форум на Съюза
Коментари Харесай

Започна участието на министър Милков в два важни форума в Барселона

Министър Николай Милков взе участие в седмия Регионален конгрес на Съюза за Средиземноморието (СзС) и четвъртата Министерска среща ЕС-Южно съседство на 23-24 ноември 2022 година в Барселона, Испания.

Фокусът на Регионалния конгрес на СзС ще бъде подложен върху целите на Съюза за 2023 година и новите насоки за районно съдействие, което да благоприятства стабилността, устойчивостта и просперитета на новото потомство.

Акцентът на полемиката на Министерската среща ЕС-Южно съседство ще бъде подложен върху два аспекта: 1) продоволствена сигурност; 2) енергетика и нужда от зелен преход.

***

Участие в седмия Регионален конгрес на Съюза за Средиземноморието (СзС) ще вземат министрите на външните работи на част от държавите-членки на Съюза за Средиземноморието и шестте партньорски институции на Съюза за Средиземноморието: Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, Евро-Средиземноморската асамблея на районните и локални управляващи (ARLEM), Фондация Анна Линд, Лигата на арабските страни, Европейската капиталова банка и Европейския стопански и обществен комитет. Форумът дава добра опция да се направи равносметка на постигнатото досега и да се удостовери общият ангажимент за по-нататъшно съдействие и разговор сред страните членки.

По време на седмия Регионален конгрес полемиката ще бъде фокусирана върху целите на СзС за 2023 година и новите насоки за районно съдействие, което да благоприятства стабилността, устойчивостта и просперитета на новото потомство. Министър Милков ще направи изявление.

На седмия Регионален конгрес Република Северна Македония ще бъде призната за член на СзС. Република Северна Македония съобщи публично желанието си за участие през декември 2021 година На 21 септември 2022 година Република Северна Македония удостовери, че приема acquis на СзС, след което на срещата на старшите чиновници от СзС на 13 октомври 2022 година страните-членки, в това число България, показаха единодушие по плана на министерска декларация, в която се показва, че Република Северна Македония следва да стане пълновръстен член на СзС от 24 ноември 2022 година и да взе участие във всички срещи в границите на СзС.

Министерската среща ЕС-Южно съседство ще се организира в подтекста на новата действителност, основана от съветската експанзия против Украйна, довела до нови провокации. Фокусът ще бъде върху нуждата от взаимна оценка за методите за справяне с последствията от тази нова действителност в границите на прям и открит продан, като се адресират общите въпроси,  в това число инфлация, разстройства в търговията и енергийните потоци и дефицита на доставки на зърно и торове, неустойчивостта и несигурността на енергийните пазари, което води до повишение на цените на храните и силата, утежняване на социално-икономическо състояние след пандемията и изключителната обстановка с климата в международен мащаб. Предлага се концентриране на полемиката върху два аспекта: 

∙             Продоволствена сигурност

∙             Енергетика и нужда от зелен преход
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР