Министър Надежда Йорданова назова основния приоритет на кабинета.Най-накрая България има

...
Министър Надежда Йорданова назова основния приоритет на кабинета.Най-накрая България има
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Най-накрая България има управление, решено да се справи с корупцията на високите етажи

Министър Надежда Йорданова назова главния приоритет на кабинета.

„ Най-накрая България има ръководство, което е решено да се оправи с корупцията по високите етажи на властта и да промени системата по този начин, че основният прокурор да не е безотчетен и да престане над него да е единствено Бог. Трябва да има действителен механизъм за ефикасен надзор върху обвинител номер 1. Всяка смяна на модела е сложна, само че ние сме решени да я създадем ”. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова в ефира на предаването „ Карай напряко ” по Нова Тв.

По думите й има проблем и с личността на основния прокурор. „ Това е по този начин не заради някакви субективни преценки, а тъй като актуалният обвинител номер 1 не дава отговор на условията на Конституцията и със своята активност основава задоволително учредения за преустановяване на неговия мандат ”, уточни още тя.

Йорданова разяснява и обстановката с подарения й от Иван Гешев букет при встъпването й в служба. „ Това беше странна обстановка. Бях сюрпризирана да бъда прекратена по средата на диалог с журналисти. На никого в сходна обстановка не би му било изключително прелестно да бъде пресечен. Букетът беше върнат в Министерството на правораздаването и беше във фоайето с останалите букети ”, сподели тя.

По думите й в Конституцията ясно е записано, че основният прокурор и всеки един магистрат на такава висока позиция би трябвало с изключение на професионалния опит и образованието да има високи морални качества и да не накърнява достолепието на правосъдната власт.

„ Във времето обществото ни стана очевидец на задоволително доказателства, че основният прокурор нарушава своите отговорности, с дейностите си уронва престижа на правосъдната власт и по тази причина би трябвало да бъдат подхванати съответните дейности ”, съобщи правосъдният министър.

В тази връзка тя напомни случая с делото КТБ. „ Пеевски попада ли в него? Беше ли разпитван? Какво се случи с публикуваните записи на някогашния министър председател Борисов с меко казано необичайно наличие? Ръководената от основния прокурор прокуратура сякаш направи инспекция и посочи всевъзможни причини, единствено и единствено да се оправдае за какво не подреди инспекция на достоверността на тези записи. Такава инспекция нямаме. Прокуратурата отхвърли да го направи ”, посочи Йорданова.

На въпрос от кого е подвластен сегашния основен прокурор, тя отговори: „ Не съм от хората, които ще се подадат на тайни теории и ще спекулират. Това, което имаме като задача, е да се сътвори действителен механизъм и да се преустановяват сходни обстановки ”.

Относно решението на Конституционния съд за това, че правосъдният министър може да желае оставката на основния прокурор, тя разяснява: „ Тогава, когато моето предложение доближи до Висш съдебен съвет, чакам членовете му да прегледат всъщност всяко едно от посочените изказвания от показаните случаи, да чуя изчерпателен спор и да чуя претекстовете на всеки един член. Разчитам, че всеки един от тях, бидейки експерт, осъзнава, че обстановката у нас е изменена и в случай че те са имали някакви терзания или страхове, тези претекстове би трябвало да спрат да ги движат напред ”.

„ Аз ще стартира процедурата за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор още с внасяне на съответното предложение. Дали те ще го уважат следва да забележим. Аз, бидейки правист не подобавам към нито едно деяние или процедура с чувството за крах или предупреден несполучлив край ”, добави Надежда Йорданова.

Запитана дали има идващ потребен ход в случай че и този път не се получи, тя отговори: „ Има още няколко стъпки, които могат да бъдат извървени и по тази причина ръководещото болшинство има своите гласове, а точно - механизмът за следствие и търсене на отговорност от основния прокурор тогава,  когато са осъществени нарушавания от него ”.

И добави: „ Това е една от ограниченията, които предвиждаме в Плана за възобновяване и резистентност – посредством промени в Закона за правосъдната власт да бъде основан механизъм, който ще разреши дейно следствие при данни за нарушаване от страна на основния прокурор. Нека не забравяме и случая с предходното предлагането само че проф. Стоилов, където също има съществени данни. Очакваме да завърши делото във Върховен административен съд и по тази група проблеми Висш съдебен съвет ще би трябвало да се занимае – дали ще бъде този състав или идващ – времето ще покаже ”.

„ Призовах основния прокурор да освободи публичното пространство, за можем да продължим градивно разговора и да се съсредоточим върху систематичните проблеми. Времето за искане на оставки завърши с решението на Конституционен съд. В интервала, в който аз говорех за оставка, имахме висящо дело в Конституционен съд по тълкувателното искане. Ясната конституционна уредба беше доказана от Конституционен съд, тъй че аз съм длъжна да продължа по Конституция и да приложа пълномощията си ”, съобщи още правосъдният министър.

Тя разяснява и мнението на Иван Костов, който прикани Висш съдебен съвет групово да подаде остава по-късно решение. „ Анализът му за следващ път е извънредно прецизен и формулира сърцевината на казуса. Решението на пленума на Висш съдебен съвет беше смущаващо. Не мога да кажа нищо друго. Като се види самото конституционно дело изкристалириза доста ясно казусът. Единствено болшинството от пленума на Висш съдебен съвет и прокуратурата бяха на друго мнение за това какво споделя конституционната наредба. Въпрос на тяхно професионално достолепие е по какъв начин ще реагират. Това ще проличи и въз основа на дебата по импортираното от мен предложение. То ще бъде импортирано в първия вероятен миг. Няма да си играя с календара, защото става въпрос за извънредно сериозна процедура и тя би трябвало да бъде спазена оптимално тъкмо предвид на закона. Готова съм ”, сподели Йорданова.

Министърът на правораздаването разяснява и думите на Гешев, който твърди, че офанзивата против него е не на юридическа основа, а е политически стимулирана.  

„ В назоваването на съответни нарушавания и дейности, които оронват престижа на правосъдната власт, няма нищо политическо. Винаги, когато има установени такива нарушавания и обстановки министърът на правораздаването е задължен да реагира по Конституция и в това няма нищо политическо. Това е правова страна ”, безапелационна бе тя.

Запитана дали ще се постанова смяна на Конституциата и по други тематики, разнообразни от проблема с основен прокурор, Йорданова съобщи: „ В предложенията на „ Демократична България ” има доста други детайли, които са отвън фигурата на основния прокурор. Това е структурата на Висш съдебен съвет, съотношението в неговия състав и разширения достъп до конституционно правораздаване. Считаме, че жителите би трябвало да имат по-пряк и бърз достъп до Конституционен съд, като тук приказваме за самостоятелната конституционна тъжба ”.

„ В словото си при встъпването си в служба президентът уточни, че в неговите оферти има и други въпроси, които надвишават главата за правосъдната власт, тъй че с неспокойствие чакаме да ги забележим, с цел да бъдат разисквани и те ”, добави тя.

На въпрос дали е осведомена със сигналите, които Кирил Петков внесе в прокуратурата, правосъдният министър отговори: „ Не съм виждала въпросната директория. Това, което всички ние чухме от изказването на премиера, е, че става въпрос за медийни изявления. Да напомним, че те са легален мотив за самосезиране на прокуратурата. В това няма нищо неправилно или извънредно. С това деяние той сложи един извънредно значим въпрос – какъв е критерият, по който прокуратурата преценя дали да се самосезира ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР