Министър на детето и семейството и омбудсман със същите ресори

...
Министър на детето и семейството и омбудсман със същите ресори
Коментари Харесай

Организация иска министър и омбудсман на детето

Министър на детето и фамилията и омбудсман със същите ресори желаят да има в страната ни от неправителствената организация Национална мрежа за децата (НМД). Нейни представители изложиха в Пазарджик вижданията си по въпроса за обществената политика по отношение на децата и фамилиите. Мнението им е, че проблемите се крият не в бурно обсъжданата в последно време Стратегия за детето, нито в огромни пропуски в закони и нормативни документи, а по-скоро в това, че институциите у нас не се „ познават “, едната не знае какво и за какво правят другите.

Именно по тази причина е необходим отраслов министър, който би трябвало да води публичния спор, да сплотява, координира и предлага политики, които да дават отговор на другите потребности на другите деца и техните фамилии в Министерския съвет дружно с всички министри и държавни ведомства, съобщи районният координатор Людмил Спасов.

Позицията на НМД обаче е, че единствено това не е задоволително. Необходимо е да има и институция, която да следи както неговата работа, по този начин и работата на всички държавни институции, отнасяща се до децата и фамилиите. Затова упорстват за омбудсман за детето, чиято роля би била да се застъпва за правата на децата и решение на проблемите, които родителите срещат, в това число и при евентуални нарушавания от страна на държавните институции. България е една от дребното страни в Европа, която няма омбудсман, който да дава отговор за децата, акцентира Спасов.

Андрей Момчилов от Фонд ИГА, който бе поканен на срещата, описа същински случай, който ясно приказва за това какъв брой разнопосочно работят институциите. Преди време дете с диабет било настанено в Кризисния център в Пещера. Проблемът потегля след бракоразвод на родителите - момичето претърпява тежко нещата, стартира да пие алкохол, да пуши, да дружи с много по-големи другари. Майката осъзнава риска и най-много поради болестта на щерка си търси помощ от институциите, като заявява, че не може да се грижи за нея. Документално нещата са уредени, само че никой не се сеща да уведоми в Кризисния център, че детето страда от захарна болест. Освен това никой не уведомява майката къде е настанено, с цел да може да върви на свиждания. Жената подвига скандал в медии, наема юрист и съумява посредством съда да си върне дъщерята.

„ Недопустимото в тази ситуация е, че поради неналичието на съгласуваност сред институциите животът на едно дете беше подложен на карта, разяснява Момчилов. Каквото и да е сбъркала майката, толкоз ли няма право да знае къде е личната и щерка?! Всичко това можеше да им бъде спестено, в случай че просто в точния момент беше предадена цялата значима информация за момичето. “

" Честно казано, имам повече въпроси, в сравнение с отговори ", призна най-после специалистът.

На съответен въпрос за Стратегията за детето Спасов първо разясни, че това не е закон, а рамка, с която да се преценяват политиките за децата. Призна, че тя не е съвършена, само че е нужна.

Истината е, че това са експертни документи, които не всеки път може да бъдат добре и разбираемо предадени, сподели още координаторът. После добави, че историята с родителските страхове и митинги повтаря историята с

Иста​нбулската спогодба - повода се корени в погрешно схващане и заключения от подтекста. А опасенията за лишаване на деца, без да има сериозен риск за здравето и живота им, са изцяло неоснователни, твърдят от НМД.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР