- Министър Маринов, в края на миналата седмица полицията залови

...
- Министър Маринов, в края на миналата седмица полицията залови
Коментари Харесай

МВР-шефът Младен Маринов ексклузивно пред БЛИЦ за бандите, корупцията и дрогата! Ще има ли нови арести?

- Министър Маринов, в края на предходната седмица полицията залови 40 кг хероин, укрити в куфари с двойно дъно. Каква спомагателна информация може да дадете по отношение на тази интервенция?
- Това е интервенция, която е работена взаимно с интернационалните партньорски служби. Трафикът на хероин продължава. Знаете, че България е директен маршрут от Изток към Западна Европа. В тази посока сътрудниците работят доста добре във взаимоотношение със западноевропейските си сътрудници по откриване и задържане на причинителите на наркотрафика.

Заловихме огромни количества опиати на Капитан Андреево и другите КПП-та, които са били предопределени за Западна Европа. Операцията от петък е продължение на нашите дейности за противопоставяне на този тип закононарушения.


- До кои български наркобосове е трябвало да доближи хванатия хероин?
- На този стадий няма да загатваме съответни имена, защото сътрудниците не престават с следствието по извършената в петък интервенция.

- Очакват ли се нови арести по отношение на тази интервенция?
- Продължаваме да работим както по тази, по този начин и по други интервенции.

За нас противодействието на наркотрафика, производството и разпространяването на опиатите, е един от целите, които стоят пред нас.

ГДБОП има съществена роля по неутрализирането на този тип незаконна активност.

- Кои са наркобосовете в България, които не престават да се занимават с този черен бизнес?
- Ситуацията е много изменена. Съществуват групи, които са районни и се пробват да управляват този пазар. Но както ви споделих обстановката е извънредно изменена през последните години и затова наркопазарът е много накълцан.Има обособени групи, които са профилирани в разпространяването и производството.

Напоследък е доста съвременно да се създават леки опиати каквато е марихуаната в особено построени за задачата оранжерии. Ние обаче ги следим и сме взели ограничения за неутрализирането им.


- Вие казахте, че в България няма условия за мафия. Кои са причините, които ви дават съображение за сходно умозаключение?
- Сам виждате, че с смяната на законодателството, е направено по този начин, че незаконни структури с пирамидален връх е рисково да съществуват. Създаването на Специализираната прокуратура, на Специализирания углавен съд и смяната на Наказателния кодекс във връзка с проведените незаконни групи към този момент прави последните доста по-уязвими от позиция на закона и службите.

Много по-лесно се потвърждава незаконната активност на банди с пирамидален връх. Действията на прокуратурата и службите също доведоха до смяна на незаконните организации.

Волята на страната и работата на службите не разрешават тези структури да генерират капитал, който да бъде инфилтриран във финансовата система на страната. В последна сметка задачата на незаконните групи е да изперат парите си, с цел да се влеят във финансово-кредитната система на страната. Предприетите дейности от страна на страната, обаче няма да го разрешат.

- Ще има ли арести по високите етажи на властта за корупционни закононарушения, каквито са упованията на обществото?
- Те са факт. Виждате, че всеки ден има дейности в тази посока.

За тази цел беше основана и КПКОНПИ. Запознат сте с техните пълномощия. Ние работим добре с тях и организираме взаимно оперативно-издирвателни мероприятия, реализации и арестувания.

Смятам, че работим в вярната посока.

- Председателят на КПКОНПИ към момента не може да се върне на работа поради данъчната инспекция, на която е подложен. Каква е Вашата оценка за Пламен Георгиев, който управлява антикорупционното звено?
- Аз не бих си разрешил да давам оценки. Работим в доста добра съгласуваност с тази работа.
Мисля, че взаимните ни дейности го потвърждават.

- Специализираната прокуратура и ГДБОП направиха голям брой интервенции против така наречен кабелни пирати в цялата страна. Ще продължат ли контролните органи да се намесват и в други случаи на сходни порочни практики от страна на противозаконните разпространители на телевизия и интернет?
- Длъжни сме да направляваме спазването на авторското право, защото знаете за съществуването на така наречен отрицателен лист 301 на Съединени американски щати. Допреди няколко години България беше в този лист, което пречи доста на нашата страна, в това число и на визовия режим.

Засега България е изведена от този лист, само че нашите старания би трябвало да продължат, с цел да запазим трайно своята позиция отвън него.

Операциите против кабелните пирати ще продължат. Те ще продължат освен във връзка с разпространителите на стратегии от кабелни оператори, само че и във връзка с търговски марки, нелегално разпространяване на звукозапис и така нататък

- Ще бъдат ли отделени средства от събраните доходи от противопоставяне на контрабандата за увеличение на заплащането на нощния труд на служителите на реда, което сега е извънредно ниско?
- Това е въпрос на решение на Министерския съвет.

Да не забравяме, че са нужни средства за лечебните заведения, лекарите и учителите. Социалната активност на страната би трябвало да е на равнище, тъй като има хора, които се нуждаят от лекарска помощ.

Знаете, че главен приоритет на страната е образованието, защото то ще ни даде по-светло бъдеще.

- Да, само че по какъв начин служителите на реда да са стимулирани да работят през нощта, когато получават толкоз малко пари за рисковата си работа?
- Надявам това да бъде решено в идната бюджетна година и най-много преразпределението на това, което ще бъде отпуснато на Министерство на вътрешните работи като бюджет за личен състав.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР