Минимум 600 хиляди лева ще струва ликвидирането на кризата с

...
Минимум 600 хиляди лева ще струва ликвидирането на кризата с
Коментари Харесай

Минимум 600 хиляди лева ще струва на държавата кризата с птичия грип в Дебелец

Минимум 600 хиляди лв. ще коства ликвидирането на рецесията с огнището на птичи грип , което бе установено във плантация в Дебелец. Парите ще бъдат обезпечени от държавния бюджет и с тях казусът ще бъде напълно премахнат. Това стана ясно на конференция, в която се включиха регионалният шеф Ивайло Здравков, шефът на ОД на БАБХ доктор Станимир Спасов и зам. кметът на Велико Търново проф. доктор Георги Камарашев, съобщи сътрудник на " Фокус " .

" В международен, в районен и в общински проект рецесии има и ще има, само че нашата задача като представители на държавната администрация и институции е да реагираме съответно и законосъобразно на всеки случай “, съобщи губернаторът.

Представителите на институциите бяха безапелационни, че заплаха за хората няма. Най-късно до края на идната седмица процесът по загробване на инфектираните птици, които ще бъдат умъртвени по човечен метод, ще завърши. За задачата ще се употребява терена на остарялото и рекултивирано бунище в Дебелец, което е с повърхност от към 2,5 дка. Мястото бе несъмнено като най-подходящо и изцяло безвредно, намиращо се единствено на 2 км. от птицефермата с огнището на птичи грип, от представители на 30 институции. Всеки миг следва оповестяването на социална поръчка за обработка на терена от профилирана компания. Охраната на процеса ще бъде поета от ОД на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново. Освен птици, там ще бъдат загробени яйца, фуражи и торове от птицефермата. Достъпът до самата птицеферма също е възбранен от момента на определяне на болестта, увери регионалният шеф.

" От началото на рецесията са създадени към 8 милиона яйца от тази плантация, те са проследени, а за тези, които са изнесени в две други страни от Европейски Съюз още през вчерашния ден е подадена нотификация. Съответните служби там са осведомени, а за всички обекти в нашата страна важи забрана за продажба на яйца от фермата в Дебелец “, бяха безапелационни експертите. Тези яйца ще бъдат унищожени на място.

Причината за рецесията към момента не е ясна. Проверка е посочила, че всички наложителни ветеринарни мероприятия във фермата са спазени.

Ежедневно се вършат проучвания в 3-километровата и в 10-километровата зона на сходни обекти. Наблюдават се животните и от персоналните стопанства, увериха още управляващите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР