843 случая на коклюш има в страната към момента, обяви

...
843 случая на коклюш има в страната към момента, обяви
Коментари Харесай

843 са случите на коклюш в страната, ситуацията в страната се развива очаквано

843 случая на коклюш има в страната все още, разгласи на брифинг служебния здравен министър доктор Галя Кондева.

Задължителната имунизация против коклюш към този момент ще се извърша и на бебета от 6-месечна възраст, откакто решението бе обнародвано в Държавен вестник през вчерашния ден

„ Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения, включващи основаване на организация за целесъобразна имунизация на бременни дами в 27-36 гестационна седмица “, добави Кондева. 

По думите ѝ в започва осведомителна акция за тази целесъобразна имунизация против коклюш. Тя е еднократна и по избор. Ще се прави във всички 28 области. Има интерактивна карта, в която е посочено областите, местата за слагане на ваксина и телефоните за връзка.

Според доцент Кунчев обстановката в страната се развива предстоящо. Случаите са със 100 по-малко, само че въздействието на празниците и ваканцията за учениците даде принос.

„ Получи се бърза оценка на риска от Европейския център по болести в Стокхолм. Епидемията в Европа продължава да се развива в ускорени темпове. За цялата предходна година са регистрирани 25 000 случая в Европейски Съюз, а за първото тримесечие на 2024 година са 32 000. Увеличението на заболеваемостта няма да е в проценти, а в пъти. Рискът е висок за деца до 1 година, на неимунизираните или ненапълно ваксинираните.

Документът приключва с три рекомендации, които са тъкмо като нашите. Постигането на навременна и цялостна имунизация при новородени, ваксиниране на бременните интензивен контрол, търсене на контактните и лекуване “, съобщи основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР