Минималната заплата да не се вдига, ако има отчетен спад

...
Минималната заплата да не се вдига, ако има отчетен спад
Коментари Харесай

Нова идея: Без повишаване на минималната заплата, ако БВП и инфлацията спаднат

Минималната заплата да не се подвига, в случай че има регистриран спад на Брутният вътрешен продукт, инфлацията и продуктивността на труда. Това е един от разновидностите, които страната предлага за установяване на формула, с която да се вкара евродирективата за обективни приходи.

За нея е основана работна група, а предложенията ще бъдат разисквани идната седмица със обществените сътрудници, съобщава .

Минималната заплата няма да може да е по-ниска от миналата година и ще се дефинира най-късно до 31 октомври на настоящата година, а не до 1 септември както е в този момент. Освен това министърът на труда и обществената политика ще предлага размер на минималната заплата за страната, не по-малък от избрания размер за миналата година при положение, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува спад на Брутният вътрешен продукт, продуктивността на труда и растежи на инфлацията в страната и когато такива са регистрирани от Националния статистически институт за предходното тримесечие в годината за установяване и на годишна база, написа още в този вид.

При определяно ѝ пък ще се регистрират общото ниво на работната заплата в страната и нейното разпределение; ритъм на напредък на работните заплати; приходи и разноски на домакинствата; икономическите фактори, включително условията за икономическото развиване на страната, нивото на продуктивността на труда и поддържането на оправдано ниво на заетостта.

„ Предложеният вид на механизъм е еластичен във връзка с икономическата среда и прогнозните стойности, като регистрира икономическите цикли и по този метод благоприятства за опазване на работните места, опциите на бизнеса, бюджета и опазване на заетостта “, написа в претекстовете си страната. И означават, че препоръчаната долна граница е съгласно предложените референтни стойности в евродирективата за установяване на минималната работна заплата от 50% от междинната заплата. Според общественото министерство тя е в сходство с прогнозните бюджетни планове и подсигурява отбрана на наетите на минимална заплата, работодателите пък ще бъдат подтиквани за опазване на работните места на нископлатените служащи и минималната заплата няма да изостане голословно от междинната работна заплата.

Според различен вид минималната заплата може да се дефинира в интервала 50% - 55% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. И при този вид избраната минимална работна заплата за страната не може да е по-ниска от избраната за миналата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР