Минималната възраст за състезанията по фигурно пързаляне ще бъде увеличена

...
Минималната възраст за състезанията по фигурно пързаляне ще бъде увеличена
Коментари Харесай

След допинг скандала с рускинята Камила Валиева, фигурното пързаляне вдига възрастовата граница за участие

Минималната възраст за надпреварите по фигурно пързаляне ще бъде увеличена от 15 на 17 години. Това реши Международният съюз по кънки (ISU) на 58-ия конгрес на организацията.

Решението беше взето със 110 гласа " за " против 16 " срещу " и значи, че минималната възраст за този спорт на идните Олимпийски игри през 2026 година ще бъде изменена. Ограничението ще бъде въведено поетапно, като 15-годишните ще продължат да имат право да се състезават през идващия сезон. Минималната възраст от 16 ще бъде въведена през сезон 2023-24 и по-късно ще доближи до 17 години в последния сезон преди Олимпийските игри.

„ Това е доста значимо решение. Бих споделил доста историческо решение ", сподели президентът на организацията Ян Дийкема.

ISU съобщи, че новото предписание е „ поради отбраната на физическото и психическото здраве и прочувственото благоденствие на фигуристите “.

Решението беше взето след несъгласия към абсурда с съветската национална шампионка - 15-годишната Камила Валиева. На Олимпийските игри в Пекин тя беше любимецът в самостоятелната стратегия, откакто оказа помощ на Русия да завоюва отборната купа по фигурно пързаляне.

Положителна проба за допинг от декември месец обаче беше разкрита със забавяне по време на Олимпиадата. На младата състезателка и беше позволено да тренира под натоварен надзор и да продължи в надпреварата. За нейния случаи беше формирано и цялостно следствие, което към момента продължава.

Основната ѝ рутина обаче беше изпълнена с неточности и тя изпадна до четвъртото място. Тогава тя беше подложена на критика в профил на пързалката от своя треньор Етери Тутберидзе.

В решението на Международната организация по кънки се споделя, че „ нарушеното хранене и дълготрайните последствия от пострадване “ са риск за младите фигуристи, които са принудени да извършват повече четворни скокове. Решението беше подложено на критика в Русия. В момента съветските състезатели не могат да вземат участие в интернационалните надпревари по фигурно пързаляне след възбрана, наложена поради военната инвазия в Украйна.

„ Мисля, че беше направено, с цел да се изравни повече или по-малко конкуренцията, тъй че нашите съветски фигуристи да не могат да имат опцията да завоюват международни шампионати, европейски и олимпийски медали “, сподели Дмитрий Соловьев, златен медалист в отборното съревнование за Русия на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР