Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се

...
Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се
Коментари Харесай

50% от средната брутна заплата ще бъде минималното възнаграждение у нас

Минималната работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Това взеха решение депутатите с признатите на второ четене промени в Кодекса на труда. " За " промените гласоподаваха 159 народни представители, нямаше срещу, 44 се въздържаха.

Според признатите текстове размерът й не може да е по-нисък от избрания за миналата година. Депутатите отхвърлиха предложение на левицата, дефинирано като публицистична корекция, законът да влезе в действие от 1 юли 2023 година

Председателстващият съвещанието Йордан Цонев означи, че с отхвърлянето на това предложение механизмът за установяване на минималната работна заплата ще влезе в действие от началото на идната година. 

В хода на разискванията Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната " означи, че концепцията на законопроекта е да вкара предвидим механизъм за установяване на минималната работна заплата. Растящата инфлация и систематичното подценяване на размера на минималната работна заплата по отношение на общото равнище на възнагражденията водят до некомпетентност на приходите на голям брой хора и ги слага в действителен риск от попадане под линията на беднотия в идващите месеци и години, добави депутатът. Според Арабаджиев обвързването със междинната работна заплата ще докара до по-голяма поддръжка и по-справедливи хонорари.

 istock istock
Севим Али съобщи, че Движение за права и свободи ще поддържа предлагането размерът на минималната работна заплата да е 50 % от междинната работна заплата и е за основаването на подобен механизъм. Той означи, че в България сред 650 и 700 хиляди души работят на минимална работна заплата, от които 40 хиляди са в обществения бранш.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС съобщи, че с цел да се спрат другите спекулации, са отдръпнали предлагането си за " брутна минимална работна заплата " и предложили отпадане на думата брутна. На първо четене депутатите одобриха минималната работна заплата да се дефинира като " брутна минимална работна заплата ". Това провокира рецензиите на левицата, че с вкарването на понятието брутна отпада клас прослужено време и действително приходите вместо да се увеличат ще бъдат по-ниски.

Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " означи, че след 41 опита най-сетне този кодекс ще се гледа. Той напомни, че волята на народните представители при приемането на законопроекта на първо четене е била минималната работна заплата да бъде 850 лева Докато ние обсъждаме минималната работна заплата, в едно от комерсиалните сдружения в Министерството на защитата заплатата на изпълнителния шеф е 14 хиляди лв., т.е. тя е 20 минимални заплати, разяснява депутатът. Колегата му Драгомир Стойнев уточни, че минималната работна заплата е основана, с цел да се търси обществена правдивост и да се преодолее употребата на служащия, тъй като България е на първите места по брой работещи небогати.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова благодари на синдикатите за наличието им по време на дебата. За нас тази тематика е обичайната, поредна, и в годините на ръководство, и в съпротива, сподели тя. Нинова означи, че повишението на приходите на работещите, изключително когато става дума за работещи небогати, половин милион българи, е изконна борба за левицата. Ние от Българска социалистическа партия внесохме промени в КТ на 21 октомври 2022 година Оттогава до момента над 40 пъти предлагахме разглеждането на законопроекта, добави Нинова, след което моли в последните дни от работата на това Народно заседание да бъде признато и това предложение на левицата, с което половин милион българи ще получат поддръжка. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР