Минималната работна заплата в Полша ще се повиши с почти

...
Минималната работна заплата в Полша ще се повиши с почти
Коментари Харесай

Колко става минималната заплата в Румъния и Полша

Минималната работна заплата в Полша ще се увеличи с съвсем 18 % през януари, съобщи министър председателят Матеуш Моравецки, единствено месец преди провеждането на парламентарните изборите в страната. Разходите за живот са преди всичко измежду паниките на гласоподавателите в Полша, на които се стреми да отговори оповестеното повишение на минималните трудови хонорари, съобщи Ройтерс.

След увеличението на минималната заплата до 4242 злоти (915 евро) на месец от началото на 2024 година, минималните ставки ще бъдат нараснали и до 4300 злоти (927 евро) през юли 2024 година Ако проектите на държавното управление бъдат осъществени, то това ще докара до 146-процентов растеж на минималната заплата в Полша, откогато държавното управление на партия " Право и правдивост " пристигна на власт през 2015 година

Полските управляващи също по този начин оповестиха 60-процентово нарастване на детските надбавки, което ще влезе в действие през януари 2024 година " Днес на Министерски съвет приехме минимална почасова ставка, която през 2024 година ще бъде 27,70 злоти (6 евро) ", изясни на конференция министър председателят Моравецки. " По време на държавното управление на партия " Гражданска платформа " работата за няколко злоти на час беше норма ", добави той.

Инфлацията в Полша е била 10,1 на 100 през август съгласно експресната оценка на Централната статистическа работа на Полша. Цените доближиха своя връх през февруари, когато се повишиха с 18,4 на 100 на годишна основа. Заплатите в корпоративния бранш, които порастват с двуцифрен ритъм от февруари 2022 година, са се нараснали с 10,4 на 100 през юли.

Какви компенсации за безработица и детски дават в Германия

Румъния също подвига минималната си заплата и още от 1 октомври. Увеличението е с 300 леи (120 лева.). Още едно, ново нарастване, ще има евентуално от 1 януари следващата година.
 istock
Пенсиите също ще бъдат увеличени с 14 % от началото на 2023 година  Специалните пенсии ще бъдат обложени с 20-25 на 100.
Новината за нарастването на пенсиите удостовери по-късно денем и румънският министър председател Марчел Чолаку. Той разяснява, че има настоящ закон, съгласно който пенсиите се индексират по отношение на миналогодишната инфлация. “През 2022 направихме изключение, тъй като имаше висока инфлация по отношение на инфлацията година по-рано. Прави се средногодишната стойност. Никой няма да нарушава законите в Румъния.

Иска ми се, както предходната година, пенсиите да се усилват друго, на едни може би с 30 %, на други с или 10 на 100, според от приходите. Поддържам този метод ”, разяснява министър председателят, представен от Диджи24.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР