Минималната работна заплата в България е близо пет пъти по-ниска,

...
Минималната работна заплата в България е близо пет пъти по-ниска,
Коментари Харесай

Въпреки предизборните напъни на политиците, минималната ни заплата остава пет пъти под германската

Минималната работна заплата в България е близо пет пъти по-ниска, в сравнение с в Германия. От началото на 2023 година минималната заплата у нас беше нараснала от 710 лева на 780 лева, което прави 398,81 евро. В Германия минималната заплата е 1987 евро, демонстрират данни на Евростат.

Минималната заплата в България освен е най-ниската в Европейски Съюз, само че също така в редица страни приходите нарастват по-бързо в сравнение с у нас. Така вместо да настигаме по-развитите страни ние се отдалечаваме от тях. В редица страни хората получават за седмица толкоз, колкото в България изкарват за месец. Минималната заплата в Германия през януари 2023 година е с 361 евро по-висока по отношение на същия месец на предходната година. Това съставлява растеж с 22,2%, или повече в сравнение с е нарастването в България. През януари предходната година минималната заплата в България беше 650 лева, или 332,34 евро. Оттогава тя е повишена с 66 евро, или с 20%.

Тези калкулации обаче не са изцяло правилни. В България е традиция минималната заплата да бъде увеличавана от началото на годината. През предходната година обаче, повдигането на минималната заплата беше отсрочено и нарастването до 710 лева влезе в действие от 1 април. Причина за това беше, че държавното управление на “Промяната ” не съумя да одобри в точния момент бюджета за 2022 година Реално при изчисленията какво е нарастването на минималната заплата би трябвало да вземем за база 710 лева, които трябваше да бъдат в действие още от януари 2022 година Така се оказва, че нарастването на минималната заплата от началото на 2023 година е с по-малко от 10%. В множеството страни от Европейски Съюз нарастването на минималната заплата за година е по-голямо.

Например в Белгия минималната заплата през януари 2023 година е 1955 евро. Тя нараства със 17,9% или с близо 297 евро за година. Много огромно е нарастването на минималната заплата и в Нидерландия. През януари най-ниските хонорари там са 1934,40 евро. Това е растеж с 12,1% или с 209 евро за година. В Словения минималната заплата е повишена със 129 евро или с 12% за година, което още веднъж е повече от растежа в България.

Любопитно е да забележим каква е обстановката в Румъния, с която до преди няколко години се сравнявахме при настигането на по-развитите страни. Сега Румъния е надалеч пред нас. В Румъния минималната заплата от януари 2023 година е 606 евро. За година тя е повишена с над 90 евро, или със 17,6%. Румъния към този момент изпревари Унгария, където минималната заплата е 578,7 евро, а България продължава да е на последно място измежду страните от Европейски Съюз.

На четвърто място по най-ниска минимална заплата в Европейски Съюз, след България, Унгария и Румъния, е Латвия. Там минималните хонорари са 620 евро. За година те са нарастнали със 120 евро, или с 24% - още веднъж доста по-голям растеж, в сравнение с в България.

Петото място по най-ниски минимални заплати си поделят Хърватия и Словакия със 700 евро на месец. От страните от Европейски Съюз най-високи са минималните заплати в Люксембург - 2387,40 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР