Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка

...
Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка
Коментари Харесай

Пенсията на бабите и дядовците ни стига за 4-5 домата и бучка сирене на ден

Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка същинско сирене дневно. Това пресметна " Телеграф “. В сметката обаче не влизат разноски за битови сметки и медикаменти. Пенсии в размер на 467 лв. месечно, както и под тази сума получават близо половината от възрастните, или над 820 000 българи, по данни за ноември на Националния застрахователен институт (НОИ). От тях 391 728 българи претърпяват със суми по-малки от минималния размер на пенсията у нас, сочи статистиката на института. 

Месечният доход на пенсионерите с най-ниски приходи, разграничен на 30 дни, колкото има в един календарен месец, значи, че разполагат с малко над 15 лв. дневно. Тези пари, в случай че се хранят с качествени артикули, ще им стигнат за 5 домата и 1 кг и бучка сирене с водно наличие в нормата. Както стана ясно от проучване на асоциация " Активни консуматори “, на 48 марки сирене на цени от 8,50 до 36 лв. сирене под 16 лв. сигурно е оводнено, с цел да понижат разноските си и надлежно цената. Така, в случай че човек си купи сирене за към 10 лв. и кило домати от хубавите за 6 лв., бюджетът му за деня се изчерпва. 

Количество 

Реално една минимална пенсия, в случай че бъде претеглена в количество качествено сирене, стига за не повече от 20-22 кг. За съпоставяне в прилежаща Гърция, където по този начин наречената национална пенсия е 384 евро, междинната цена на сиренето е 8,20 евро за кг. На процедура с една пенсия могат да се купят общо 47 кг локално сирене, което доста прилича на българското саламурено сирене, само че евентуално не е с толкоз високо водно наличие. 

Продукция 

Родната продукция обаче е компрометирана, защото огромна част от сиренето в действителност е вода, откри проучването на " Активни консуматори “. От 10 проби на цени от 19,50 до 36 лв. при три има повишено наличие на вода. А всичко под 20 лв. е доста оводнено, като единствено 5 от общо 38 изследвани продукта са били в норма.  

Близо половината от пенсионерите, както и хората с ниски приходи, постоянно прибягват до покупка на по-евтини артикули и такива, които са понижени, защото не могат да си разрешат по-качествените, които са на цени над 20 лв. за кг, тъй като броят на бучките автоматизирано се свива. 

По данни на Национален статистически институт: Ядем резен самун и 100 грама месо 

Комат самун и дребна пържола е част от менюто на българите, сочат последни данни на Националния статистически институт за потреблението у нас. Според тях главните храни, които се употребяват от всички, са самун, месо, мляко, сирене, плодове, зеленчуци и други. От данните излиза наяве, че потреблението на самун понижава до 200 грама дневно, а месото - до 100 грама. Българинът употребява едвам по 50 мл прясно мляко, а подквасеното е двойно повече. Средно по 30 грама е дневната доза сирене, а при яйцата е по едно за два дни. По две ябълки дневно или към 200 грама плодове е междинното ползване, а при зеленчуците е 300 грама. 

Поне стотачка излизат лекарствата 

Инфлацията се отрази и на медикаментите. Поне 100 лв. костват медикаментите, които лекарите изписват на огромна част от пенсионерите. Тези за кръвно и холестерол, които пият множеството възрастни хора, се заплащат и по каса, само че цената, която се доплаща от джоба, е не по-малко от 50 лв.. Отделно от тях доста пенсионери си купуват и спомагателни илачи, които не минават по брошура, като такива за пикочна киселина, диуретици и така нататък Така от пенсията най-малко стотачка отива за илачи. Още 50 лв. броят пенсионери с хронични болести като ХОББ за помпи и други медикаменти. Сумата е, при изискване че част от разхода се покрива от здравната каса. В случай че се купуват свободно, сметката набъбва над 100 лв. месечно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР