Мината Скуриас на Халкидическия полуостров. © Alexandros Avramidis Инвестициите на

...
Мината Скуриас на Халкидическия полуостров. © Alexandros Avramidis Инвестициите на
Коментари Харесай

Eldorado Gold спира инвестициите и добива в златни мини в Гърция

Мината " Скуриас " на Халкидическия полуостров.

© Alexandros Avramidis

Инвестициите на Hellas Gold в находищата на полуостров Касандра ще бъдат лимитирани до поддръжката им в очакване на разрешителни, която ще коства на компанията 30 млн. $ годишно. Още по тематиката
" Евромакс сървисиз " се отхвърля да добива злато край Трън

Компанията стопира плана, откакто 94% от хората гласоподаваха срещу него на референдум
14 юни 2017
Златна мина на Халкидики разпалва " революция "

Сблъсъците сред съперници и поддръжници на плана се трансформират в всекидневие
14 апр 2015
Hellas Gold, дъщерно сдружение на канадската компания Eldorado Gold, която оперира в Гърция, разгласи желанието си да приключи активността си в част от плановете страната заради несъразмерната администрация и неналичието на подпомагане от страна на гръцките управляващи при приемането на разрешителни. Компанията ще спре активността на златните си мини на Халкидическия полуостров, най-малко до момента в който не получи разрешителни.

Изборът на СИРИЗА и вложенията

Hellas Gold е вложила над 700 млн. $ в рудниците си " Скуриас " и " Олимпиас " от 2012 година, създавайки над 2000 работни места и реализирайки доходи от 120 млн. $ за гръцката страна, изяснява изпълнителния шеф на компанията Пол Райт в известие на компанията. Активите на Eldorado в Гърция се правят оценка на близо 30-40% от чистата стойност на всички активи на компанията, откакто през 2015 година от Hellas Gold афишират спомагателни капиталови проекти от 310 млн. $ за двете мини, които след това би трябвало да бъдат разширени до 700 млн. $ през 2017г.

До това уголемение на вложенията обаче не се стига, откакто на власт през 2015 година идва партията на премиера Ципрас СИРИЗА, a Hellas Gold среща разнообразни регулаторни усложнения в лицето на Гръцкото министерство на енергетиката и околната среда (МЕО), ръководено от Панайотис Лафазанис. От своя страна СИРИЗА поддържа митингите, проведени от локални поданици и разнообразни организации под предлог, че мините на Hellas Gold в Северна Гърция съставляват опасност за околната среда, човешкото здраве и туризма в районите, изразяващи се в ерозия на почвата и потреблението на цианид и други токсични субстанции, употребявани в минните интервенции.

В резултат на това през февруари и август 2015 година МЕО поредно анулира разрешителните на Eldorado и приключва капиталовите проекти на компанията, ориентирани към развиването на плановете в Халкидики. Hellas Gold е принудена краткотрайно да прекрати активността си в мините на полуостров Касандра (Халкидически п-в), което довежда до освобождение на по-голямата част от чиновниците на компанията в продължение на три месеца. Спряно е и построяването на завода за преправка на желязна руда на полуострова, още един от плановете на Hellas Gold.

В очакване на разрешителни

Забавянето на разрешителните се отразява отрицателно на проектите на компанията и усилва разноските по плановете на Елдорадо, което в последна сметка попречва компанията да развива и оперира дейно тези активи.

В резултат на това от Hellas Gold подхващат правосъдни дейности против решението на МЕО да анулира и отсрочи издадените рутинни позволения и подава иск за подпомагане към Гръцкия държавен съвет (гръцкия аналог на Върховен административен съд). Компанията обаче не намира подпомагане в лицето на гръцката администрация и - както се показва в известието й до пресата: " Поради неналичието на подпомагане с издаването на разрешителни и нестабилния капиталов климат, с който Елдорадо се сблъска в Гърция, понастоящем част от плановете на компанията са прекратени. "

Дейността на Hellas Gold в мините на полуостров Касандра ( " Скуриас ", " Олимпиас " и " Стратони " ) ще бъде лимитирана до поддръжка на оборудванията в изчакване на разрешителни, а плановете на компанията в Беломорска Тракия няма да получат в допълнение финансиране и ще продължат активността си без смяна. Според калкулации на компанията поддръжката на оборудванията ще изисква над 30 млн. $ годишно.

Българският аналог

Eldorado Gold не е първата компания, която отстъпва пред държавен и обществен напън на Балканите. През юни друга компания, " Евромакс сървисиз ", която планираше да възобнови златодобива в региона на Трън, разгласи, че стопира плана. Като причина за решението си от компанията показаха отрицателната акция, предшествала локалния референдум, на който 94% от жителите на общината гласоподаваха срещу плана.

" Фирмата не може да оцени капиталовата среда сега като удобна за действителен " ярък " бизнес, нито за реализиране на хармонични връзки с локалната общественост, каквато е нашата идея ", се посочваше тогава в отворено писмо на компанията. От компанията обявиха, че без значение по какъв начин ще се произнесе съдът за законосъобразността на референдума, сдружението се отдръпва от Трън и прекратява работата на осведомителния център в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР