Миналия месец срещата за Брекзит на Тереза Мей с лидерите

...
Миналия месец срещата за Брекзит на Тереза Мей с лидерите
Коментари Харесай

"Решаваме френските вътрешни проблеми": как Макрон ядоса лидерите на ЕС на срещата за Брекзит

Миналия месец срещата за Брекзит на Тереза Мей с водачите на Европейския съюз не мина добре. Представянето й на Европейския съвет в края на март бе разказано като " извънредно ", а публични лица обявиха, че тя не е имала явен проект. Почти три седмици по-късно министър председателят още веднъж бе на срещата на върха с доста сходна молба – тя искаше повече време, с цел да откри компромис за Брекзит вкъщи и да избегне излизане от Европейски Съюз без договорка, написа " Гардиън ".

Този път диалозите започнаха обещаващо. Докато водачите на Европейски Съюз е събираха в шарената зала за срещата на върха, немският канцлер Ангела Меркел се приближи до Мей и й сподели нещо на таблета си. Мей избухна в смях дружно с Мекрел, когато видя какво й покаваше канцлерът – фотомонтаж на двете, изнасящи речи пред съответните парламенти в страните си, облечени със сака в еднообразно синьо, каквито носеха и на срещата на върха в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел също се разсмяха.

Не единствено облеклата на Мей бяха в по-добра естетика за случая. Според едно мнение за представянето й тя е била " вдъхваща доверие и почтена ". Друг източник от Европейски Съюз разяснява: " Мей се показа по-добре от последния път, само че към момента бе уклончива за огромните въпроси ".

Още преди да стартира с опитите, Мей към този момент знаеше, че водачите на Европейски Съюз са отхвърлили молбата й за малко удължение до 30 юни. Нито един от тях не вярваше, че до тази дата английският парламент ще успее да ратифицира три пъти отхвърленото от него съглашение, което Мей реализира с Европейски Съюз.

Британският министър председател обаче не беше водачът, който провокира в най-голяма степен раздразнението през нощта. Еманюел Макрон бе този, който ядоса залата със съпротивата си против дългата пролонгация, която множеството водачи бяха подготвени да одобряват.

 Тереза Мей
© Reuters

Тереза Мей

Разделителните линии бяха обрисувани още преди срещата. Меркел сподели пред Бундестага в сряда, че Англия се нуждае от порядъчен интервал от време, с цел да откри междупартиен компромис за Брекзит. " Имаме единствено 59 часа, с цел да избегнем безредно излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз ", уточни тя. Френският президент също гледаше часовника, ни по друг метод. " Нище не е обезпечено " за, по думите му, " слуховете за дълго отсрочване ". Той предизвести, че Европейски Съюз не би трябвало да бъде блокиран от Брекзит, " когато би трябвало да задействаме европейско възобновление ".

Драмата се разви по време на вечерята. Тогава Мей към този момент бе напуснала срещата, откакто разполагаше единствено с един час, с цел да убеди останалите 27 водачи да поддържат молбата й. Френският президент сподели на сътрудниците си, че тя не е дала надеждни аргументи, с които да обоснове вероятно дълго отсрочване. Един след различен обаче водачите обявиха, че нямат проблем с отсрочката. Германия, балтийскитее страни, Полша и Унгария се изрекоха в поддръжка на дълго отсрочване, същото направиха Португалия и Холандия. Гръцкият министър председател Алексис Ципрас застана зад гъвкава пролонгация.

 Тереза Мей и Ангела Меркел
© Reuters

Тереза Мей и Ангела Меркел

Съпротивата на Макрон е провокирала, съгласно посланик от Европейски Съюз, необикновена рецензия от страна на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: " Сега единствено решаваме френските вътрешни проблеми ", е споделил той.

Малко след среднощ водачите на Европейски Съюз се споразумяха вместо дълго отсрочване до март 2020 година или малко до юни, отсрочката да бъде до 31 октомври, а Англия да вземе присъединяване в изборите за Европейски парламент през май.

Според " Гардиън " по време на срещата е станало ясно, че Франция е съвсем изолирана, като единствено шепа страни членки, измежду които Белгия, са показали сърдечност към причините на Макрон. Франция смяташе, че дългото отсрочване рискува съществено да навреди на Европейски Съюз, което съгласно Париж е по-лошо от разновидността за Брекзит без договорка. " Не желаеме да внасяме английска политическа рецесия в Европейски Съюз ", разяснява чиновник от Елисейския замък.

След като новият краен период бе разгласен, Макрон сподели, че лидрите са намерили " най-хубавия вероятен компромис ", тъй като 31 октомври резервира единството на Европейски Съюз, дава на Англия повече време и резервира " положителното действие на Европейски Съюз ". Франция се безпокоеше, че Лондон ще проваля бъдещи решения на Европейски Съюз. Макрон съобщи, че тази заплаха е избегната, тъй като Англия ще напусне преди новата Еврокомисия да стартира работа на 1 ноември. По думите му едно дълго отсрочване нямаше да е разумно за Европейски Съюз. " Щяхме да изберем да отслабим нашите институции, като имаме една членка, която непрекъснато е там, само че готвейки се да напусне. Вярно е, че болшинството бе за доста дълго отсрочване. Но това не беше разумно съгласно мен и, на първо място, нямаше да е положително нито за нас, нито за Обединеното кралство. Поемам отговорност за тази позиция. Тя е за груповото положително ", сподели президентът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (561)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР