Миналата сряда иракчанинът, извършил няколко изгаряния на Корана в Швеция,

...
Миналата сряда иракчанинът, извършил няколко изгаряния на Корана в Швеция,
Коментари Харесай

Иракският критик на исляма Салван Момика е открит мъртъв в Норвегия

Миналата сряда иракчанинът, направил няколко изгаряния на Корана в Швеция, съобщи пред вестник, че ще потърси леговище в прилежаща Норвегия след заповедта за депортиране, издадена от управляващите в Стокхолм, съобщи " Асошиейтед прес ".

37-годишният Салван Момика е провел няколко изгаряния и осквернявания на свещената книга на исляма в Швеция през последните няколко години.

 

Момика споделя, че митингите му са ориентирани против религията ислям, а не против мюсюлманите. Наричаше себе си " свободен безбожник ", съперник на исляма. В изявление за шведската осведомителна организация TT Момика твърди, че дейностите му са " метафизичен жест, а не акт на ненавист ".

 

" На път съм за Норвегия ", споделя Момика в изявление, оповестено в сряда от шведския таблоид Expressen. " Швеция приема единствено терористи, които получават леговище и протекция, а философите и мислителите биват експулсирани ".

 

Видеоклиповете с провокативните изгаряния на Корана на Момика получиха международна известност и провокираха яд и рецензии в няколко мюсюлмански страни, което докара до протести и безредици на доста места. В момента шведските управляващи го проверяват за подстрекаване против етнически групи в Швеция.

 

Според Expressen Момика е една от аргументите участието на Швеция в НАТО, което беше финализирано по-рано този месец, да се забави с месеци. Наред с други страни, дейностите

Действията му може би провокираха сериозен дипломатически спор сред Ирак и Швеция и демонстрации в целия мюсюлмански свят. Трудно е обаче да се реши до каква степен съществено би трябвало да се възприемат претекстовете на иракския претендент за леговище, който обществено изгори страници от свещената книга на исляма - Корана - в Стокхолм, написа " Дойче веле ".

 

Журналистите от France24 са стигнали до заключението, че през 2014-а година Момика е основал политическа партия в Ирак - Партията на сирийския либерален съюз, с прилежащата към нея милиция. Милицията на Момика, сходно на доста други от това време, в началото е основана, с цел да се бори с екстремистката организация Ислямска страна (ИД). По-късно се твърди, че милицията е открила връзки с доста други групировки в Ирак, измежду които са шиитски мюсюлмански милиции, близки на прилежащ Иран, както и кюрдски милиции с по-атеистични възгледи.

 

И преди да бъде открит, Момика бе получавал смъртни закани. Смята се, че е погубен от ислямисти. Информацията за гибелта му не е доказана публично, само че към този момент обиколи международни издания.

 

ФрогНюз

The lifeless body of Iraqi refugee and Islam critic Salwan Sabah Matti Momika has been found in Norway. Momika was known for organizing demonstrations in Sweden where he publicly burn Koran several times.
— RadioGenoa (@RadioGenoa)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР