Миналата седмица валя дъжд в продължение на часове при най-високата

...
Миналата седмица валя дъжд в продължение на часове при най-високата
Коментари Харесай

За първи път валя дъжд в най-високата точка на ледената покривка на Гренландия

Миналата седмица валя дъжд в продължение на часове при най-високата точка на ледената завивка на Гренландия – това е първият сходен дъжд, регистриран в историята на мястото. Тук температурите рядко доближават над нулата.

В сряда учените потвърдиха, че дъждът е бил следен в събота при изследователската станция „ Съмит “ (Summit Station), ситуирана на 3215 м над морското ниво на върха на ледената завивка на Гренландия и която работи целогодишно под управлението на Националната научна фондация. Това е първият документиран случай на дъжд на това кардинално мразовито място и третият път за по-малко от десетилетие, в който са регистрирани температури над нулата при тази арктическа изследователска станция.

Редкият дъжд разтопи забележителна част от леда както на върха, по този начин и по югоизточното крайбрежие. Това се случва единствено няколко седмици след друго огромно размразяване в края на юли.

Температурите над нулата са били измерени в събота в 05:00 ч локално време. Според Националния център за данни за сняг и лед 7 милиарда тона дъжд са паднали върху ледената завивка в границите на 3 дни.

Дъждът и по-топлите от елементарното температури са вследствие от район с ниско въздушно налягане над Бафинова земя и барометричен било с високо налягане над югоизточна Гренландия, изтласкващ топлия въздух и влага от юг.

Пикът на размразяване е бил регистриран в събота – наранени са 872 825 кв. км лед, допълват от Националния център за данни за сняг. До понеделник площта на разтопен лед се е върнала до „ умерени равнища “, уточнават откривателите.

Ледената завивка на Гренландия се разгръща на 1 699 032 кв. км. Принципно тя се уголемява и свива всяка година, само че световното стопляне кара ледниковата завивка да се топи доста по-бързо. Някои климатични модели демонстрират, че без нападателна климатична интервенция до 2050 година Северният ледовит океан ще остане без лед през летата.

Последствията от това биха били пагубни. Ако ледената завивка на Гренландия се разтопи изцяло, световното морско ниво ще се повиши с над 6 метра и ще засегне крайбрежните общества по целия свят. Градове като Шанхай, Амстердам и Ню Йорк ще се озоват под вода.

Миналата седмица Междуправителственият панел по климатичните промени (IPCC) показа своя Шести оценъчен отчет, в който направи най-мащабната оценка за положението на науката за измененията в климата за последните 8 години. Новият отчет се отличава с по-голяма решителност и нови научни заключения. Средната температура на повърхността на Земята през последните 50 години се трансформира със скорост, невиждана за последните 2000 години. Недвусмислен е фактът, че човешката активност е затоплила климатичната система. 

Източник: nbcnews.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР