Миналата седмица тежки наводнения удариха Германия и малки части от

...
Коментари Харесай

Неподготвени ли са големите икономики за справяне с природни бедствия

Миналата седмица тежки наводнения удариха Германия и дребни елементи от Белгия и Нидерландия. Броят на жертвите все още надвишава 180, а над 1000 души са оповестени за изчезнали. Дни преди едно от най-разрушителните наводнения в Европа за последното десетилетие в северозападните щати на Съединени американски щати настъпи топла вълна, която взе живота на стотици. В Канада избухнаха горски пожари, такива има и в 12 щата от западната част на Съединени американски щати, а в Русия се регистрираха рекордно високи температури. Всичко това в границите на към месец.

Тези климатични събития илюстрират добре действителната обстановка, в която се намират водещите международни стопански системи, когато става въпрос за справяне с естествени бедствия и климатичните промени - няма действителен метод за понижаване на темпа на измененията, само че няма и точна концепция за новия метод на живот, който те диктуват.
Системата за ранно предизвестие под въпрос
Наводненията слагат под въпрос системата за ранно предизвестие от наводнения, която употребява най-голямата стопанска система в Европа. Под подозрение е и дали управляващите в Германия са създали всичко допустимо, с цел да предотвратят огромния брой жертви и вреди. Наводненията не са единственият проблем, с който би трябвало да се оправят жителите на другите федерални региони. " Идеята, че може да умреш поради времето, е изцяло непозната за германците ", декларира Фредерике Отто, заместник-директор на Института за смяна на околната среда в Оксфорд, пред New York Times. " Казвам го в качеството си на германка - би трябвало да спасим животите на хората. Идеята, че е нужно адаптиране към новите условия, липсва ", добави тя.

Екипът й организира проучване, заключенията от което демонстрират, че топлата вълна, която обхвана северозападните региони на Америка, " съвсем сигурно не би се случила без световното стопляне ". Масата от естествените бедствия, настъпили през последните 10-15 години, са със засилен резултат поради климатичните промени. Тайфунът Хайян аргументи огромни опустошения във Филипините, дребни островни страни не са сигурни в оцеляването си поради покачващите се равнища на водата. Общото сред Хайян и тазгодишните наводнения е, че и при двете бедствия в същата година има огромни конференции за справяне с климатичните проблеми. През 2013 година конференцията на Организацията на обединените народи (ООН) за изменение на климата се организира във Варшава, до момента в който тазгодишната би трябвало да бъде в Глазгоу.

През 2013 година президентът на Филипините и още няколко разрастващи се страни, обединени в Климатично уязвимия конгрес, внесоха предложение за основаване на фонд, който да оказва помощ на разрастващите се страни в случаи на естествени бедствия. От форума аргументират позицията си с изказванието, че тези пари биха помогнали за справяне с проблеми, които не те са предизвикали. Въпреки това Съединените американски щати, огромна част от Европа и други богати стопански системи отхвърлят предлагането, което и го обрича на крах.

" Екстремните естествени феномени в разрастващи се страни постоянно предизвикват доста гибел и опустошения. Те обаче са гледани като наше обвързване, а не като развой, който е влошен поради изпускане на парникови газове в атмосферата в последните повече от 100 години ", декларира Улка Келкар, шеф по програмата за климата в индийския офис на Института за международни запаси, пред New York Times. Фактът, че и развитите страни стартират да усещат следствията е сигурен знак, че настояването на Климатично уязвимия конгрес е било основателно, счита тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР