Миналата седмица на 74-годишна възраст ни напусна голямата актриса Добринка

...
Миналата седмица на 74-годишна възраст ни напусна голямата актриса Добринка
Коментари Харесай

Починалата наша актриса до последно ходела на работа

Миналата седмица на 74-годишна възраст ни напусна огромната актриса Добринка Станкова, която мнозина фенове помнят като Рачето от паметния за времето си филм " Черните ангели “. Станкова бе една от примите на Народния спектакъл, а през последните 3 години от живота си се борила с онкологична диагноза, която не съумяла да надвие.

Въпреки че била диагностицирана с рак на гърдата, Добринка не се отхвърли от огромната сцена и феновете си. До април месец тази година тя се чувствала добре, ходела на работа, срещала се с другари и даже е била дейна в обществената мрежа Facebook. След това обаче положението ѝ ненадейно се влошило и безусловно за два месеца силите я напуснали изцяло.

Приживе Добринка Станкова постоянно се е определяла за късметлийка, тъй като е имала шанса да се образова във ВИТИЗ при четирима от най-емблематичните преподаватели: Анастас Михайлов, Методи Андонов, Нейчо Попов, Любомир Кабакчиев. И всеки от тях оставил сериозна диря в нейното създаване като актриса. До последните си дни Добринка горяла за сцената, поддържала се физически с аеробика, не серпантина да чете и да се обогатява. Тя постоянно е била извънредно отдадена на работата си, а за ролята си в пиесата " От мозъка си тегли “ на Грибоедов даже вземала уроци по оперно пеене.

Преди всеки театър била изключително неспокойна през целия ден. Отивайки към театъра, към този момент живеела с облика и си говорела реплики по пътя. Така преди време един съученик на сина ѝ разтревожено му споделил един ден, че е видял майка му да си приказва сама.

Още като дете Добринка Станкова желала да се посвети на театъра. Дори написала писмо на Сергей Бондарчук – режисьор на кино лентата " Война и мир “, че тя е подготвена да изиграе ролята на Наташа Ростова. Това ѝ предпочитание по този начин и не се сбъдва, само че пък пресъздава ярки облици в българското кино.

Дебютът ѝ е в ролята на Божанка във кино лентата " Иконостасът “ (1969) на Христо Христов и Тодор Динов, по романа на Димитър Талев " Железният светилник “. Най-голяма известност на русокосата актриса обаче носи превъплъщението ѝ като Рачето в емблематичния за епохата филм на Въло Радев " Черните ангели “ (1970). В него тя си партнира с младите и също по този начин забележителни Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева, Доротея Тончева и Марин Младенов.

Някои от другите ѝ значими функции са във " Вятърът на пътешествията “, " Зарево над Драва “, " Трета след Слънцето “, " Константин мъдрец “, " Прозорецът “, " Онова нещо “ и доста други.

В Народния спектакъл актрисата е поканена единствено година след завършването на ВИТИЗ. Справя се сполучливо с дебютната си роля, само че за младата актриса не е било по никакъв начин елементарно да е в обкръжението на такива артисти колоси от това време като Иванка Димитрова, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Андрей Чапразов, Любомир Кабакчиев...

Неин брачен партньор е огромният кино режисьор Георги Стоянов. Имат наследник Никола, който ги подари и с внучка.

" Добринка Станкова вечно ще остане в трупата на Народния спектакъл и в сърцата на всички, които са работили и обичали изкуството на театъра като нея “, написаха артистите от НТ " Иван Вазов “, отбелязвайки яркото ѝ наличие на първата ни сцена, където тя живя и твори близо 50 години, написа " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР