Миналата седмица бе пуснат в експлоатация най-новият и най-голям термоядрен

...
Миналата седмица бе пуснат в експлоатация най-новият и най-голям термоядрен
Коментари Харесай

В най-големия термоядрен реактор в света бе запалена първата плазма

Миналата седмица бе пуснат в употреба най-новият и максимален термоядрен реактор в света – JT-60SA в Япония. Този реактор употребява магнитни полета от свръхпроводими индуктивности за хващане на йонизиран газ във вакуумна камера с форма на поничка, с цел да се подтиква сливането на водородни ядра и да се освободи огромно количество сила. Апаратът, който е висок четири етажа, може да задържа плазма, нагрята до 200 милиона градуса по Целзий, за към 100 секунди.

„ Този триумф потвърждава на света, че реакторът извършва главната си функционалност “, съобщи Сам Дейвис, началник на плана „ Ядрен синтез за сила “.

Въпреки това ще са нужни още две години, с цел да може JT-60SA да стартира да създава плазмата, нужна за физичните опити.

JT-60SA ще подкрепя ITER, най-големия интернационален реактор за термоядрен синтез, който се построява във Франция. На собствен ред ITER ще се основава на технологиите и оперативния опит, които ще бъдат тествани в JT-60SA.

С височината си от 15,5 метра реакторът JT-60SA е на половина по-малък от ITER. Въпреки многочислените забавяния и проблеми в плана, като земетресението в Тохоку през 2011 година и късото съединяване през 2021 година, екипът на JT-60SA продължава да работи за реализиране на задачите си.

Реакторът обаче има ограничаване: в опитите ще се употребяват единствено водород и неговият изотоп деутерий, а не тритий – радиоактивен изотоп на водорода, който се счита за най-ефективен при производството на сила.

До 2050 година Япония възнамерява да построи и DEMO – демонстрационна електроцентрала, която ще бъде междинната стъпка от проучванията на JT-60SA и ITER към комерсиалния термоядрен синтез.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР