Миналата нощ Нийл деГрас Тайсън, американски астрофизик, писател и наследник

...
Миналата нощ Нийл деГрас Тайсън, американски астрофизик, писател и наследник
Коментари Харесай

Нийл деГрас Тайсън за възхода на вярващите в плоската Земя: това е провал на образователната система!

Миналата нощ Нийл деГрас Тайсън, американски астрофизик, публицист и правоприемник на предаването на Карл Сейгън “Космос ”, написа следния коментар в Туитър: “Възходът на плоскоземците в обществото ни дава едно от най-хубавите доказателства за неуспеха на нашата просветителна система ” (източник).

Коментарът породи бурни реакции в Интернет. Някои учители се наскърбиха, че в дългогодишната им кариера в никакъв случай не са срещали сътрудник, който да има вяра, че Земята е плоска. Това накара Тайсън да се обоснове по-добре: “Не е въпросът в това какво са те учили в учебно заведение. Става въпрос за това по какъв начин твоят мозък е надъхан за разбор все още, когато се дипломираш ”.

Не за пръв път Тайсън разяснява тайната доктрина за плоската Земя. Миналата година астрофизикът влезе в спор с известния рапър B.o.B., който е уверен плоскоземец. Миналата година в изявление за PopSci той акцентира за какво го е направил (източник):

“Това беше необичаен случай, имам поради да конфронтирам B.o.B., тъй като това не е едно от нещата, които по принцип върша. Аз не си сортирам хора, които имат странни хрумвания и не ги дебатирам ”, сподели той в изявлението. “Като образовател аз виждам моята роля да образовам хората по какъв начин да възприемат природата, света и законите на биологията, химията и физиката. Ако те обуча да мислиш по научно образован метод, ти ставаш ваксиниран към това да си мислиш неща от сорта, че Земята е плоска. Съответно си по-малко предразположен към тайни придвижвания, където данните са деликатно подбрани, тъй като хората имат вяра че знаят какъв е отговорът. Те не схващат по какъв начин действат доказателствата. Разбират задоволително с цел да си въобразят, че го вършат по верен метод, само че не схващат задоволително да осъзнаят, че бъркат ”.

Така че по какъв начин Тайсън се е сблъскал с B.o.B.? “Аз не пъдя хората, аз подгоних B.o.B. тъй като неговите почитатели започнаха да ми пращат непосредствено Туитове. Не би следвало астрофизик с докторска степен да ти дава причини, че Земята е сферична. Никога не бих желал моите квалификации да са тези, които подкрепят  изказванията ми. Но той има 2.3 милиона почитатели в Туитър и в своите туитове той споделяше: “Това е елементарна физика. Физиката и математиката бяха тези, които ми дадоха тези резултати ”. В момента в който той се базира на физиката и математиката, хората си мислят, че той го прави по верен метод, а не че това е негова щура концепция. Тук той пресече границата. Той е мощно авторитетен, той го прави в името на науката и все пак прави такава груба неточност. Казах си следното: в една свободна страна можеш да вярваш в каквото си искаш, само че в случай че имаш въздействие над други хора, тези елементарни размишления могат да станат рискови. ”

Нийл деГрас Тайсън. Credit: NASA/Bill Ingalls

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР