Миналата година Канарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което

...
Миналата година Канарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което
Коментари Харесай

Канарските острови не издържаха, избухна протест срещу свръхтуризма

Миналата година Канарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което е седем пъти над популацията от 2,2 милиона души

От Балеарските и Канарските острови през Барселона и Малага, пораства броят на придвижванията против свръхтуризма в Испания, втората международна дестинация след Франция, които притискат управляващите да вземат ограничения, с цел да съчетаят благосъстоянието на жителите с развиването на основния стопански бранш, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Канарските острови не устоят повече ": под този девиз бе апелът за проява на островите на този архипелаг, ситуиран по крайбрежието на Северозападна Африка и прочут с вулканичните си пейзажи и непрекъснатото слънцегреене.

Целта на митинга е прекъсването на строителството на два хотелски комплекса в Тенерифе, главният остров на архипелага, и отделяне на уместно внимание върху добруването на локалните поданици и околната среда предвид на неконтролирания напредък на свръхтуризма, споделят уредниците.

" Островите са богатство, което би трябвало да бъде опазено ", разгласи придвижването " Канарските острови са на приключване ", някои от членовете на което проведоха предходната седмица гладна стачка, с цел да окажат напън върху управляващите. 

Миналата година Канарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което е седем пъти над популацията от 2,2 милиона души. Една извънредно висока цифра предвид на локалните " запаси ", сподели на къса конференция представителят на придвижването Виктор Мартин, критикувайки " самоубийственото развиване " на туристическия бранш.

Тази гняв не е изолирано събитие. През последните седмици в обществените мрежи в цялата страна се появиха доста " антитуристически " придвижвания.

В Малага, самобитна Мека за туристите, които търсят " слънце и плаж " в южната област Андалусия, стикери с груби лозунги могат да бъдат видени по стените и вратите на местата за настаняване на туристи ( " Преди тук беше моята къща ", " Вони на екскурзиант ", " Връщай се вкъщи " …)

Ситуацията е същата в Барселона и Балеарските острови, където деятели са поставили подправени табели на британски на входа на някои плажове с предизвестие за опасности от " падащи камъни " или ухапвания от " рискови медузи ", с цел да пропъдят евентуални гости.

Сред недоволствата на локалните поданици попадат напън върху недвижимите парцели, разпространяване на краткосрочните наеми, принудили доста поданици да избягат от центровете на градовете, както и шума и замърсяването на околната среда.

В Каталуния, която от три години се сблъсква с историческа суша, натискът върху водните запаси от хотелите в Коста Брава също провокират яд, защото управляващите са сложили съвсем целия район в изключително състояние от началото на февруари. 

" Има туристически дестинации, които са на границата на потенциала си ", призна наскоро Хосе Луис Сореда, вицепрезидент на работодателската организация " Екселтур " (Exceltur). " Става дума за проблем, който се появява през високия сезон и в някои места в страната, само че придобива все по-големи мащаби ".

През второто десетилетие на XXI век жителите към този момент се бяха мобилизирали против свръхтуризма, най-много в Каталуния. След локдауните поради пандемията гневът против свръхтуризма още веднъж е повишен, защото Испания е приела предходната година рекордните 85,1 милиона задгранични гости. 

С цел да избегнат тапи, няколко града започнаха начинания, по образеца на Сан Себастиан в Страната на баските, който реши в края на март да ограничи до 25 души туристическите групи в идеалния си център, откакто забрани високоговорителите за туристическите групи.

В края на март Севиля разгласи, че може да направи заплатен достъпа до известния площад " Испания " за неместни поданици. Барселона реши да отстрани от " Google мапс " (Google Maps) доста употребена от туристите автобусна линия, с цел да могат да я употребяват най-вече локалните поданици. 

Властите не взимат елементарно тези решения, отбелязва Агенция Франс Прес. В Испания туризмът обезпечава 12,8 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната и в него са съсредоточени 12,6 на 100 от работните места: доста фамилии зависят от този бранш и биха погледнали  с неприятно око на това страната да се откаже от гостоприемството си.

Туристическият Брутният вътрешен продукт на Испания е " ще надвиши за първи път 200 милиарда евро " през 2024 година, съобщи в Мадрид Хосе Луис Сореда.

Ако туристическата активност трансферира този таван, с цел да доближи 202,65 милиарда евро, съгласно прогнозите на " Екселтур ", то това ще е нарастване с 8,6 на 100 по отношение на 2023 година, когато към този момент  е имало " впечатляващ напредък ".

Само за първото тримесечие туристическата активност е повишена с 13,8 на 100 в страната.

През 2023 година Испания е приела рекордните 85,1 милиона интернационалните туристи, главно английски, френски и немски, съгласно данните на Националния статистическия институт " Ине " (Ine).

Последствията от свръхтуризма върху бранша на недвижимите парцели допускат дейности за " ограничение на броя на туристическите жилища ", само че държавното управление " осъзнава също и значимостта на туристическия бранш ", съобщи в изявление за " Паис " министърката на жилищното строителство Исабел Родригес.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР