Миналата 2020 година е била с малка разлика най-топлата, регистрирана

...
Миналата 2020 година е била с малка разлика най-топлата, регистрирана
Коментари Харесай

2020 година е най-топлата в историята

Миналата 2020 година е била с дребна разлика най-топлата, записана в миналото съгласно НАСА, като климатичната рецесия дава своя отпечатък през 2020 година посредством високи температури, големи урагани и невиждани горски пожари.

Средната международна температура на сушата и океана през 2020 година е най-високата, измервана до момента, посочи американската галактическа организация, изпреварвайки предходния връх, подложен през 2016 година с по-малко от една десета от градуса.

Поради малко по-различни употребявани способи, Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA) оцени 2020 година като отчасти по-хладна от 2016 година, до момента в който Британската метеорологична работа класира 2020 година на второ място.

Програмата за наблюдаване на климата на Европейския съюз слага двете години с изравнени сили.

Независимо от тези незначителни разлики, всички масиви от данни още веднъж подчертаха дълготрайното стопляне на планетата поради изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и други човешки действия.

Седемте най-топли регистрирани години в света са от 2014 година насам, като 10-те най-топли са регистрирани през последните 15 години. Сега има 44 поредни години, в които международните температури са над междинните за 20-ти век.

Учените споделиха, че междинните температури ще не престават да се повишават нагоре заради голямото количество парникови газове, които изхвърляме в атмосферата.

" Това не е новото обикновено ", акцентира Гавин Шмид, шеф на Института за галактически проучвания Goddard на НАСА, като добавя: " Това е предходник на още бъдещи. "

Рекордът или съвсем рекордната топлота беше регистриран макар умерено охлаждащото въздействие на Ла Ниня, от време на време климатично събитие.

" Докато актуалното събитие в Ла Ниня евентуално ще окаже въздействие върху температурата на 2021 година повече от 2020 година, то несъмнено имаше охлаждащ резултат през последното тримесечие на годината ", сподели Зеке Хаусфаде, академик по климата в Berkeley Earth, който откри, че 2020 година е надали не втора най-гореща записана година.

" Предполага, че сме добавили еквивалент на непрекъснато събитие в Ел Ниньо, което си заслужава световното стопляне единствено през последните пет години ", добави Хаусфатер във връзка с климатичното събитие, което нормално покачва температурите. " Записи като този в допълнение ускоряват нуждата от понижаване на нашите излъчвания по-скоро, в сравнение с по-късно. "

Климатичната рецесия фрапантно трансформира екологичните процеси по целия свят, както демонстрират научните разбори от 2020 година Средногодишният обсег на морския лед в Арктика е бил 3,93 милиона квадратни благи, взаимно най-малкият в историята, обвързван с 2016 година, до момента в който океаните са били " извънредно топли ", сподели NOAA, като единствено две предходни години отчитаха по-горещите морски температури.

Средната годишна снежна завивка за северното полукълбо е четвъртата най-ниска в историята. Нарастващата топлота в атмосферата и водата води до размразяване на ледниците, повишение на морското ниво, както и подкрепяне на по-големи и по-разрушителни стихии.

Съединени американски щати, потърпевши от невиждания сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2020 година, бяха наранени от рекорден брой огромни бедствия предходната година, като вредите са за десетки милиарди долари и доведоха до няколкостотин смъртни случая.

" Глобалното стопляне няма безусловно да усили общото формиране на тропически стихии, само че когато получим стихия, е по-вероятно да станем по-силни ", сподели Джим Косин, академик по атмосфера в Noaa. " И това са мощните, които в действителност имат значение. "

Горските пожари, подхранвани от растителност, изсъхнала от продължителна горещина, опустошиха големи региони на Калифорния и Австралия предходната година, до момента в който Арктика имаше удивителни температури, много над междинните.

" Тази година беше доста изумителен образец за това какво е да живееш под някои от най-тежките последствия от изменението на климата, които сме предвиждали ", сподели Лесли От, проучвателен метеоролог от НАСА.

Британската метеорологична работа към този момент предвижда, че 2021 година също ще бъде измежду най-горещите, регистрирани в миналото, като светът към този момент е " на крачка по-близо до границите, избрани в Парижкото съглашение ", сподели Колин Морис, старши академик в службата.

По-късно тази година държавните управления ще се срещнат в Шотландия за значими договаряния под егидата на Организация на обединените нации, ориентирани към надграждане на Парижкото съглашение за климата, което ангажира страните да избегнат пагубното повишаване на международната температура с 1,5 градуса от прединдустриалните равнища.

" Насочихме се към пагубно повишаване на температурата с 3-5 градуса този век ", предизвести Антониу Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации, като добави: " Сключването на мир с природата е определящата задача на 21 век. Това би трябвало да е най-важният приоритет за всички, на всички места. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР