Мина времето, когато имаше противоречие между политиците и банките. Правя

...
Мина времето, когато имаше противоречие между политиците и банките. Правя
Коментари Харесай

Европа вече има много повече доверие към банките в България

Мина времето, когато имаше несъгласие сред политиците и банките. Правя този анонс, тъй като част от политическата класа продължава да прави несъгласия сред кредитополучателите и кредиторите, като елементарен запас за популизъм. Можете да разчитате на нас, че няма да допуснем да се развие тази тези и този баланс да бъде нарушен. Това увещание от финансовия министър Владислав Горанов получиха банките в България по време на обичайния коктейл, проведен от АББ във връзка Празника на банкер.

Горанов подчертава също по този начин, че банкерите не са съвършени, само че капиталът на банките не е техен, а е на хората, на вложителите. Този баланс би трябвало да бъде доста деликатно поддържан.

"Знаете, че дружно с централната банка не от самото начало сме споделяли една идеология, само че ентусиазмът ни е бил еднообразно фокусиран. Смятаме, че имаме късмет да сме по-интегрирани в европейската финансова инфраструктура. Да, те ни нямаха доверие, само че към този момент ни имат доста повече доверие. Минахте през подобен вид проби, какъвто техните системи надали биха издържали. Веднага по-късно цената ви, цената на вашия бизнес, на вашите старания, на вашите акции набъбнаха неведнъж ", означи още министърът на финансите.

По думите му това се дължи освен поради оценките на кредитните организации, а поради това, че когато си изгубил внезапно доверие и успееш бързо да го възстановиш, в Европа схващат, че у нас има мислещи хора, които знаят по какъв начин се прави бизнес и които заслужават да бъдат част от вътрешния кръг на европейската инфраструктура.

"Надявам се идната година да не приказваме повече за еврозоната. Смятам, че има действителна опция до моя рожден ден да сме част от ERM II. Имаме още малко работа, само че знаем какво би трябвало да свършим ", предвижда Владислав Горанов.

Според него провокациите към банковия бранш ще нарастват, само че не доста повече от в този момент.

"Няма причина идната година да бъде по-лоша от сегашната. В ръцете на обществото, на хората, вие сте средство. В лицето на държавното управление вие сте сътрудници. Ние ще поставим всички услилия да пазиме смисъла и логиката на действието на банковата система. Винаги можете да разчитате и на моя министър председател Бойко Борисов, и на мен в персонално качество. Ние няма да се изкушим да пазиме популистки тези за ролята на банковата система ", увери още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР