Мина почти седмица от голямото класиране за детски градини в

...
Мина почти седмица от голямото класиране за детски градини в
Коментари Харесай

Кои деца се приемат с неофициално предимство в държавните детски градини в София?

Мина съвсем седмица от огромното класиране за детски градини в София, което още веднъж докара до неодобрение поради дефицита тук-там за над 10 хиляди българчета. Проблемът с незадоволителното места е налице повече от 10 години като очите ни биват редовно замазвани с обещания за градежи и разкриване на нови образователни заведения.

В момента обстановката се изостря още повече и поради това, че би трябвало да се намерят места и за дечицата, идващи като бежанци от Украйна. И тук започваме да се питаме по какъв начин става този номер…

Като пострадали от дефицита тук-там, знаем доста добре, че в Харвард те одобряват по-лесно, в сравнение с в столична градина. Родители чакат с години, с цел да може детето м да стартира да посещава държавно заведение. Как тогава ще осигурим места на още хиляди деца, идващи от Украйна?

От МОН обявиха публично, че украинските деца няма да бъдат одобрявани с преимущество, а ще бъдат вмъкнати там, където има места. Но получихме информация, че това не се съблюдава и подмолно децата от Украйна биват одобрявани с преимущество, макар изказването.

Достоверен източник се свърза с нас и ни заяви, че при запис на детето му в столична градина, му е било обяснено, че когато видят, че детето е украинче, на него се гледа с приоритет пред останалите и бива одобрявано неотложно.

Дали е справеднливо или не, обстоятелствата са такива и надали можем да ги променим!

Не ни разбирайте неправилно, ние също сме на мнение, че сега украинците се намират в ужасяваща обстановка и заслужават да им се помогне. Но тук страната за следващ път се подигра с хилядите млади родители, които чакат години наред за място в детска градина и губят работата си, тъй като би трябвало да гледат децата си вкъщи.

Вместо да се работи интензивно по въпроса с разкриване на нови места и отделяне на административни здания, които стоят празни от години (а преди са били детски градини), едни деца се слагат пред други. 10 хиляди малчугани остават без другояче наложителното за тях обучение и няма изгледи скоро това да се промени. Начини има - предпочитание и заинтригуваност няма!

Автор: Адриана Петрова/Novinite.bg
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР