Милите очи на прощаване в парламента са начало на предизборния

...
Милите очи на прощаване в парламента са начало на предизборния
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Партията Няма да гласувам е сигурният победител на вота

" Милите очи " на сбогуване в Народното събрание са начало на предизборния цирк Интригата кой ще е първи е сред ГЕРБ и възможната коалиция ПП-ДБ, споделя социологът Кънчо Стойчев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Стойчев, депутатите от 48-мото Народно заседание се разделиха с доста благи думи един към различен. Смятате ли, че това може да е знак за по-добри връзки сред тях, че може да загърбят езика на омразата и в идващия парламент да имат по-конструктивна работа и даже да сформират държавно управление?
-->
- Считам, че е по-скоро демонстрация на двуличие и изглаждане на външния облик. Защото концепцията, че са преспали една нощ и са се събудили други, просто не ми наподобява евентуална. Да, човек се учи до момента в който е жив и след този следващ несполучлив опит да се сътвори държавно управление политиците вероятно схващат, че хората се отчайват и ще престанат да гласоподават. А това ще е пагубно, тъй като ще даде път на нови, по-радикални придвижвания и партии. И ще ги измете от политическата сцена. Аз чакам оттук насетне те да стартират да вършат благи очи по какъв начин никой не е отговорен, по какъв начин всичко ще е наред и така нататък Но когато в Народното събрание би трябвало да се свърши работа, те не я правят. Само ще напомня, че
имаше гласувания със 140 гласа, държавно управление можеше да се направи
умерено и във към този момент отишлия си парламент. Те доста добре знаеха, че с държанието си тласкат страната към избори. Но всички говореха обществено, че вършат всичко допустимо да създадат държавно управление. Всъщност никой нищо не направи. Не имам вяра на благите очи, които се вършат. Това е началото на предизборния цирк.

- Мислите ли, че напълно умишлено са желали избори? Защо им е още веднъж да го вършим? Кой какво може да чака?

- Различните партии работят по разнообразни претекстове. Това, което можем да обобщим за всички тях е, че партийните им ползи надвиха над националните. Всяка партия си прави вътрешнополитически сметки. Това, което сплотява нашите политици е, че по-голямата част от тях не мислят за България.

- " Възраждане " чака да е първа политическа мощ, още в 48-я парламент партията разгласи, че няма да влезе в обединения и желае да ръководи. Виждате ли подобен капацитет в тази партия? Или пък обстановката, която от ден дневно се утежнява, може да тласне българите да гласоподават за по-крайни оферти?

- И аз мисля, че ще стана първа политическа мощ, само че хубавото е, че не се явявам на избори. Всички споделят по какъв начин ще станат първи. Това го гледаме и при боксовите, и при футболните мачове. 
В надпреварите всеки се афишира за победител авансово
Но единственото, което би трябвало да ни интересува, е какво ще стане вечерта след изборите. Тогава ще забележим резултатът. Това е част от началото на изборната битка. Като се внушава убеденост за победа, това въздейства на някои гласоподаватели.

- Има ли радикализация от страна на хората? 

- Радикализация има, само че тя не е във връзка с това, че ще гласоподават за някоя партия. Хората се радикализират да не гласоподават. За първи път виждам толкоз доста хора, които са добре интегрирани и постоянно са взели участие в изборите, да споделят: " Аз не знам за кого ще гласоподавам. Аз този път няма да гласоподавам ".

- Имаме и нов състезател - Национална движение „Симеон Втори" се включва. Как ще се показа тази партия, която идва от предишното и може би ще разсъни носталгия у някои?

- Носталгията не е по царя персонално, а по-скоро към това, че когато управляваше Национална движение „Симеон Втори" /2001-2008/ - единия случай директно, а втория - в коалиция, изкараха два цялостни мандата -
това бяха най-хубавите години в България, когато страната ни влезе и в НАТО, и в Европейски Съюз
стопански бележи най-големият растеж, капиталово - също. Имаше едно релативно успокоение в страната. Това е носталгия по това, че страната може да се ръководи в коалиция, и то сполучливо. През идващото десетилетие ни продъниха главите, че коалиция е мръсна дума. Как ще е мръсна дума, като цяла Европа се ръководи от обединения.

- Мислите ли, че това възприятие ще има отношение при вота и ще даде по-голям късмет на Национална движение „Симеон Втори"?

- Дали ще влязат в Народното събрание? Не мога да кажа, те оповестиха присъединяване си напълно скоро. Нямам данни. Нека изчакаме да се появят някакви първи резултати.

- Слави Трифонов си направи изследване и си даде много добър резултат от 8,5%. Мислите ли, че партията му Има Такъв Народ ще се върне още веднъж в играта?

- Има Такъв Народ е в играта, има над 1%, получава партийна дотация. Такива са всички партии с над 1% от гласовете.
Не изключвам опцията Има Такъв Народ да се върне в Народното събрание
само че изрично изключвам опцията да е победител. Те към този момент един път бяха спечелили, тази опция няма да се повтори.

- Беше оповестено желание за нова коалиция - " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Каква е задачата й - по-добро показване на парламентарните избори или го вършат, с цел да се приготвят за локалните избори?

- Рано е да приказваме за локалните избори преди да са минали парламентарните. Да, несъмнено, че локалните избори са в главата на всички политици, те са може би най-важните избори от партийна позиция. Много от дейностите на политиците и в предходния парламент могат да се обосноват с мисъл за позициониране във връзка с локалните избори. Но откакто след два месеца ще имаме избори, да разясняваме локалните без да отчетем резултатите от парламентарните, при всички случаи ще бъде неправилно. Индикатор какво ще се случи на локалния избор ще бъде парламентарният.

- Но пък се готвят обединения в огромните градове, които са особено за локалния избор.

- Това е неминуем развой. Местните са напълно различен вид избори, които не наподобяват на никои други. Там локалната специфичност е водеща, извънредно пъстри са конфигурациите, без значение от отношението на партиите на национално ниво. Ако разгледаме общинските препоръки, ще забележим какъв брой пъстри са те и какъв брой доста обединения има. На доста малко места с малко гласоподаватели има болшинство на една партия. Дори и в София няма болшинство.

- Не са ли тези обединения заплаха ГЕРБ да загуби от своите кметове?

- ГЕРБ има 3/4 от кметовете в България. Въпросът е какъв брой места ще загуби, а не дали ще загуби. на предходните избори ГЕРБ реализира максимума на максимумите.  Като си достигнал тавана, въпросът е дали бързо или постепенно слизаш. За ГЕРБ са доста значими тези избори, тъй като удържането на позициите е основно за всяка партия.

- Мислите ли, че ГЕРБ още веднъж ще бъде първа политическа мощ в парламентарния избор?

- Не мога да кажа сигурно, само че не е изключено. Първо да забележим по какъв начин ще се обединят Политическа партия и Демократична България. Защото те приказват за обединяване, само че има разнообразни форми. Обединение е допустимо и след изборите, те могат да заявяват обща парламентарна група. И в случай че имат задоволително депутати, това може да ги направи първи за връчване на мандат. Като подадат документи, че се явяват като единна коалиция, тогава ще можем да разясняваме.

- А има ли късмет Политическа партия да е преди всичко?

- Ако играят независимо - по-скоро не. Ако са в коалиция - получават подобен късмет. Най-вероятно по тази причина желаят да са в коалиция, с цел да получат шанса да са първа политическа мощ. това алегорично има значение, само че от позиция на сформиране на кабинет - няма да го направи по-лесно. Тъй като какъвто и резултат да реализират в коалиция, той ще е 70-80 депутати, а знаем какъв брой би трябвало да имат за държавно управление.

- За Българска социалистическа партия се яви конкуренция за Корнелия Нинова в лицето на разнообразни " люспи ", измежду които и някогашният вицепремиер Костадин Паскалев. Мислите ли, че може да има смяна в левицата поради тях?

- Българска социалистическа партия върви надолу и ще продължи тази наклонност. В идните избори ще продължи спадът в Българска социалистическа партия. Единият вид е да продължи да се топи постепенно, а другият - това да стане по-радикално. Всичко това зависи от вътрешния спор в партията. Но факт е, че в последните години с всеки избор гласовете падат.

- Какво е на този стадий Вашето резюме за изборите на 2 април 2023 година?

- Партията " няма да гласоподавам " е сигурният победител. Нали разбирате какъв вид победа е това - доста мрачна, тъй като загубата на доверие в политическите механизми, които в България се случват заради забележителна импотентност на политическата класа, е нещо, което се заплаща от цялото общество.

- Досега си пожелавахме - хайде, най-накрая кабинет, хайде нека... Сега дори не знам какво да кажа за край на нашия диалог.

- Бавно и дълго ще е всичко, което ще се случва.        

           
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР